Efter fyra år på Sundbo ungdomshem riskerar Peter Kolmodin snart att stå utan jobb. <br>FOTO MATS ERLANDSSON
Efter fyra år på Sundbo ungdomshem riskerar Peter Kolmodin snart att stå utan jobb. <br>FOTO MATS ERLANDSSON

Var fjärde jobbar på kort kontrakt

ARBETSRÄTT2010-05-25

Sverige dröjer med svaret på EUs kritik om alltför generösa regler för tillfälliga anställningar. Inom Statens institutionsstyrelse går ungefär var fjärde anställd på korta kontrakt. Arbetsgivaren överutnyttjar möjligheten att stapla anställningsformer på varandra, anser ST.

I maj 2006 fick Peter Kolmodin sitt första vikariat på Sundbo ungdomshem utanför Fagersta. Sedan dess har han haft både vikariat och allmän visstidsanställning, på månads- eller timbasis. Men snart når han gränsen för när arbetsgivaren enligt lag måste erbjuda honom fast jobb. Och något sådant har Peter Kolmodin inte fått löfte om.

Tillfälligt jobb bättre än inget

– Finns det ingen fast tjänst är det tack och adjö, säger han. Jag får inte ens fortsätta jobba. I en vanlig arbetares huvud känns det lite märkligt. Hur ska de göra om varje duktig vikarie får gå efter fyra år?

Lagen om anställningsskydd, las, sätter stopp för tillfälliga anställningar efter sammanlagt fem år. Och även det är för lång tid, anser EU-kommissionen, som nyligen kritiserade Sverige efter en anmälan från TCO. Regeringen har bett om respit till slutet av juni för att svara på vad man tänker göra åt saken.

– Tillfällig anställning är trots allt bättre än ingenting alls, resonerar Peter Kolmodin.

Anställningsstopp sedan ett år

Inom Statens institutionsstyrelse, SiS, uppges ungefär en av fyra jobba på tillfälliga kontrakt. Verksamhet dygnet runt kräver flexibla ersättare, och budgeten styrs av hur många behandlingsplatser kommunerna köper. Sedan ett år råder anställningsstopp till följd av neddragningar.

ST inom SiS menar att arbetsgivaren medvetet utnyttjar lagen för att slippa fastanställa så länge det går. I flera fall har institutionschefer till och med ersatt vakanta tjänster med vikariat, enligt Tobias Bjerman i avdelningsstyrelsen.

– Det är oetiskt, och dålig personalpolitik, säger han. SiS ledning borde vara tuffare, och säga ifrån till socialdepartementet att man inte kan bedriva en verksamhet och behandla människor så här.

»Inte god arbetsgivarpolitik«

Personalchef Margareta Beijer tillstår att den kärva ekonomiska verkligheten kan utöva hård press på lokala institutionschefer, trots myndighetens centrala policy.

– Det är inte god arbetsgivarpolitik att åka slalom mellan olika anställningsformer, säger hon. Det ska man inte utnyttja. Men i trängda lägen kan det vara svårt att få efterlevnad på det vi säger.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA