Var fjärde i staten har inte fast jobb
Tidsbegränsade anställningar är vanligare i staten än i någon annan sektor. En stor del av dem finns på universitet och högskolor.
Nästan en fjärdedel, 24 procent, av de statligt anställda är visstidsanställda. Inom den kommunala sektorn är siffran 21 procent och i den privata 14. Landstingen ligger på 12 procent, enligt SCBs statistik från 2010.
De höga siffrorna inom den statliga sektorn beror på att andelen tillfälliga anställningar på universitet och högskolor är över 40 procent.
– Det är oerhört ansvarslöst att ha visstidsanställningar på det här sättet, säger Ing-Marie Nilsson, ordförande för ST inom universitets- och högskoleområdet.
Anställningarna har tidigare reglerats i högskoleförordningen, men från årsskiftet gäller de allmänna reglerna i
lagen om anställningsskydd även inom högskolan. Parterna kan också använda sig av kollektivavtal för att komma överens om olika anställningsformer.
– Grunden för all anställning ska vara tillsvidareanställning. Men nu när reglerna ändrats har vi chansen att ta ansvar för anställningstryggheten, säger Ing-Marie Nilsson.
Om man räknar bort antalet tillfälligt anställda inom högskolan, återstår ändå 16 procent visstidsanställda inom resten av den statliga sektorn. Det är mer än inom såväl landstingen som inom den privata sektorn.
– Om staten ska attrahera anställda måste det finnas trygghet i jobben, säger STs förbundsordförande Annette Carnhede. Staten behöver se över sina anställningsvillkor.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.