Var femte utbildning underkänd

HÖGSKOLAN2012-04-25

41 av 189 granskade utbildningar vid landets universitet och högskolor får underkänt av Högskoleverket. Nu får de ett år på sig att åtgärda bristerna.

Av de 189 utbildningar som utvärderades i denna omgång fick 29 omdömet mycket hög kvalitet medan 119 av utbildningarna fick omdömet hög kvalitet.

Bland de 41 utbildningar som hade bristande kvalitet återfinns flera stora universitet och högskolor. Exempelvis fick fem universitet kritik för sin magisterutbildning i nationalekonomi; Karlstads universitet, Linnéuniversitetet, Mittuniversitetet, Stockholms universitet och Statens lantbruksuniversitet.

”Nu är det lärosätenas ansvar att ta till sig resultaten och arbeta för att rätta till eventuella brister. Vi levererar underlag för deras kvalitetsutveckling. Som autonoma myndigheter ansvarar lärosätena själva för vilka slutsatser de drar av dessa resultat”, skriver universitetskansler Lars Haikola i ett pressmeddelande från Högskoleverket.

Högskoleverkets utvärdering omfattar utbildningar på kandidat-, magister- och masternivå i ämnena arbetsvetenskap, ekonomisk historia, geovetenskap och kulturgeografi, medie- och kommunikationsvetenskap, journalistik, nationalekonomi och psykologi samt för psykologexamen.

Fram till 2014 ska Högskoleverket ha utvärderat alla högskoleutbildningar som ger examen. Omdömena ges på en tregradig skala; bristande kvalitet, hög kvalitet och mycket hög kvalitet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA