Vanligt jobba utanför examensområdet

HÖGSKOLAN2009-12-16

Många högskoleutbildade har arbeten som inte överensstämmer med deras examen. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

Bara varannan av dem som examinerades från högskolan för tre år sedan har ett arbete som helt stämmer med deras examen. Det visar en undersökning som genomfördes under våren. Elva examensområden ingick i SCBs granskning.

Av dem som hade jobb ansåg var tredje att deras arbete bara delvis överensstämde med deras examen. Var sjunde ansåg att deras jobb inte alls stämde överens med deras utbildning. Lägst andel som faktiskt jobbade inom examensområdet hade de som tagit sin examen inom humaniora, natur-, språk- och statsvetenskap.

Bland dem som hade ett arbete utanför sitt examensområde ansåg många att de inte hade haft någon nytta av sin examen vad gällde arbete, lön och karriärmöjligheter. Mer än varannan tyckte att deras arbetsuppgifter högst krävde en gymnasieutbildning. Nästan ingen av dem som hade ett arbete inom sitt examensområde ansåg att gymnasieutbildning skulle räcka för deras arbetsuppgifter.

De som hade ett arbete utanför examensområdet hade i stor utsträckning lägre arbetsinkomst än de som hade arbete inom examensområdet.

Av dem som hade ett jobb utanför sitt examensområde sa nästan en av tre att anledningen var att det var svårt att få ett arbete överhuvudtaget. Bara var femte av dem som arbetade utanför sitt ämnesområde sa sig vara mycket nöjda med sitt jobb, medan varannan av dem som hade ett jobb som överensstämde med utbildningen var mycket nöjda med jobbet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA