Valresultat försvagar facket

EU2009-06-09

Resultatet i valet till EU-parlamentet kommer att göra det svårare att driva fackliga frågor framöver. Det tror chefen för de svenska fackens Brysselkontor, Tommy Svensson.

I det nyvalda EU-parlamentet blir högergrupperna starkare än någonsin. EU- och främlingsfientliga partier gick framåt, men också de Gröna, konstaterar Brysselkontoret. Socialisterna och vänstern backade. Den konservativa/kristdemokratiska gruppen EPP får preliminärt 263 av parlamentets 736 mandat. Brittiska tories och tjeckiska högerpartiet ODS, med tillsammans cirka 40 mandat, tänker dessutom bilda en ny EU-kritisk högergrupp.

Valutgången väntas innebära att EUs stats- och regeringschefer kommer att nominera den konservative portugisen José Manuel Barroso för en period till som ordförande i EU-kommissionen.

Det nya politiska läget kommer att göra det svårare att driva fackliga frågor i EU-parlamentet framöver, tror

Tommy Svensson:

– Visst ser det ut att bli tuffare, men samtidigt beror det på vilka ledamöter som kommer att sitta i de olika partigrupperna, säger han till SKTF-tidningen.

Ett splittrat parlament med fler partigrupper än tidigare och ett generellt lågt valdeltagande är faktorer som försvagar parlamentets makt i förhållande till ministerrådet, påpekar Tommy Svensson.

– Facket är beroende av ett starkt parlament för att få genomslag för sina frågor. Så det är klart att det är bekymmersamt, säger han till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA