Utstationeringsdirektiv får gult kort
Elva EU-länder tvingar EU-kommissionen att ompröva sitt förslag till förändring av det omdiskuterade utstationeringsdirektivet. Motståndet från de elva medlemsländerna kan komma att stoppa genomförandet.
En utstationerad arbetstagare är en person som är anställd i ett EU-land och arbetar tillfälligt i ett annat EU-land. Utstationeringsdirektivet reglerar villkoren för dessa arbetstagare.
EU-kommissionen har föreslagit att direktivet ändras så att utstationerade arbetstagare ska omfattas av samma regler om lön och arbetsvillkor som värdlandets anställda. Den linjen har företrätts av svenska regeringen i arbetet med en revidering av direktivet.
Vid midnatt till tisdag gick tidsfristen ut för medlemsländernas parlament att anmärka på EU-kommissionens förslag. Med stöd av den så kallade subsidiaritetsprincipen hade då elva av medlemsländerna gett förslaget gult kort, skriver Europaportalen. Det innebär att kommissionen blir tvungen att ompröva sitt framlagda förslag. Det har bara vid två tillfällen tidigare inträffat att tillräckligt många parlamentet motsatt sig ett beslut för att ge förslag från EU-kommissionen gult kort.
EUs regler
Subsidiaritetsprincipen syftar till att garantera att besluten fattas så nära medborgarna som möjligt och att man kontrollerar om åtgärder som vidtas på EU-nivå är motiverade i förhållande till de möjligheter som finns på nationell, regional eller lokal nivå.
Om minst en tredjedel av de nationella parlamenten går emot ett förslag från kommissionen måste kommissionen ompröva det framlagda förslaget. Det kallas att förslaget fått ett gult kort. Kommissionen kan välja att dra tillbaka, förändra eller behålla sitt förslag och måste motivera sitt beslut.
Skulle mer än hälften av parlamenten rösta emot ett förslag får kommissionen ett orange kort. Om kommissionen ändå väljer att stå fast vid sitt förslag måste den avge ett motiverat yttrande och beskriva varför det lagda förslaget inte strider mot subsidiaritetsprincipen.
Källa: EU-kommissionen
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.