Bild: Getty Images

Utredning föreslår digitalt högskoleprov

HÖGSKOLAN2021-09-09

Högskoleprovsutredningen föreslår att högskoleprovet ska digitaliseras. Utredningen vill också tydligt lägga ansvaret för provet på Universitets- och högskolerådet, UHR, och höja avgiften för deltagarna.

Regeringens särskilde utredare Peter Honeth har utrett en permanent organisation av högskoleprovet. Utredningen föreslår att en myndighet, UHR, ska ha det samlade ansvaret för högskoleprovets genomförande, i nära samverkan med de lärosäten som använder provet för urval.

Den pågående pandemin har visat att det behövs ett digitalt högskoleprov, anser utredaren. Det finns exempel på att det går att genomföra stora prov digitalt och UHR har genomfört en pilotstudie och förklarat sig villigt att fortsätta arbetet med att digitalisera provet. Utredningen föreslår att UHR får i uppdrag att påbörja en digitalisering av provet.

Utredningen föreslår också att det ska skrivas in i högskoleförordningen att det ska genomföras ett prov per kalenderhalvår. Den beslutade 18-årsgränsen för provet som träder i kraft 1 januari föreslås permanentas.

Fram till covid-19-pandemin var det möjligt att skriva högskoleprovet på mer än 100 olika provorter fördelade mellan 21 provanordnande lärosäten, konstaterar utredaren. Det är komplicerat och kostnadsdrivande för ett lärosäte att genomföra provet på flera orter, samtidigt som det är viktigt att provet kan ges i hela landet. Därför föreslår utredningen att UHR i dialog med lärosätena ska utfärda riktlinjer för antal provorter samt komma överens med respektive lärosäte om provorter.

Avgiften för högskoleprovet är reglerad i högskoleförordningen och har oförändrat varit 450 kronor under flera år. Nu föreslår utredaren att avgiften höjs till 500 kronor för den som skriver sitt prov i Sverige och 800 kronor om man gör provet utomlands. Framöver föreslås att UHR får fastställa avgiften.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA