Regeringen föreslår visitation vid högskoleprovet

HÖGSKOLAN2022-02-04

Regeringen vill att personer som ska skriva högskoleprovet ska kunna kroppsvisiteras. I en lagrådsremiss föreslås en ny lag som ska göra det möjligt att använda in- och utpasseringskontroller för att förhindra och avslöja fusk.

Fusk på högskoleprovet är orättvist och hotar dessutom provets legitimitet, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Därför lägger regeringen nu fram en lagrådsremiss med förslaget att fusk ska kunna motverkas med hjälp in- och utpasseringskontroller med kroppsvisitation vid högskoleprovet.

I ett pressmeddelande kommenterar utbildningsminister Anna Ekström regeringens beslut:

”Högskoleprovet är en viktig andra chans att komma in på drömutbildningen. Det ska inte vara möjligt för personer att betala för att komma in på attraktiva högskoleutbildningar genom att fuska sig till höga provresultat. Nu täpper vi till möjligheterna för kriminella att tjäna pengar på organiserad fuskverksamhet.”

Det är enligt regeringen mycket svårt att upptäcka fusk med elektroniska hjälpmedel under pågående prov och det finns i dag inga möjligheter att kontrollera om provdeltagare har med sig otillåten dold utrustning, som en mobiltelefon, in i provlokalen. Därför vill regeringen se en ny lag som gör det möjligt att kroppsvisitera alla provdeltagare som är på väg in i eller ut ur en lokal där högskoleprovet genomförs. Den som vägrar genomgå en in- eller utpasseringskontroll ska nekas tillträde till lokalen under de återstående provpassen. Den som vägrar genomgå en utpasseringskontroll ska stängas av från att skriva högskoleprovet under två år.

Regeringen vill också att ordningsvakter ska kunna tjänstgöra vid in- eller utpasseringskontroll. Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 juli 2023 och kommer i så fall att tillämpas första gången vid högskoleprov under hösten 2023.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA