Utredning föreslår att fyra myndigheter läggs ned

FORSKNING2023-10-12

En statlig utredning föreslår att de fyra myndigheterna Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova läggs ned och ersätts av tre nyinrättade myndigheter. Syftet med förändringen är att höja kvaliteten i svensk forskning.

”Kvaliteten i svensk forskning har stagnerat, trots att staten har tredubblat det ekonomiska stödet på 20 år. Samtidigt möter samhället alltmer komplexa utmaningar. Vi föreslår att tre helt nya myndigheter tar över finansieringen medan Vetenskapsrådet och resten av dagens struktur skrotas”, skriver den särskilda utredaren Ingrid Petersson tillsammans med sina sekreterare Joakim Appelquist och Charlotte Hall i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Utredningen föreslår att tre nya myndigheter inrättas:

● Vetenskapsmyndigheten, som ska styras av forskarnas egna prioriteringar och ge stöd till grundläggande forskning av högsta vetenskapliga kvalitet inom alla vetenskapliga områden.
● Myndigheten för strategisk forskning, som ska stödja forskning och innovation av stor betydelse för samhälle och näringsliv.
● Innovationsmyndigheten, som ska underlätta implementering av forsknings- och innovationsbaserade lösningar på komplexa samhällsproblem inom både privat och offentlig sektor.

Samtidigt föreslår utredningen att Energimyndighetens forsknings- och innovationsfinansiering ska upphöra. Utredningens förslag innebär också att all extern finansiering av forskning vid myndigheter med annat kärnuppdrag, exempelvis Trafikverket och Naturvårdsverket, upphör.

”Strukturerna för finansiering av forskning och innovation måste anpassas till en förändrad värld. Till exempel behövs en struktur byggd för samverkan mellan akademi, näringsliv, offentlig sektor och civilsamhälle. Ett annat exempel är att kunna hantera teknikutveckling i ett nytt säkerhetspolitiskt läge, där geopolitisk konkurrens har ersatt forna tiders globala tekniksamarbeten”, skriver de tre utredarna i debattartikeln.

Den nya strukturen innebär enligt utredarna att den nya Vetenskapsmyndigheten blir ytterst ansvarig för att säkra svensk vetenskaplig excellens, bland annat genom satsningar på banbrytande forskning. På motsvarande sätt har Myndigheten för strategisk forskning ansvar för att säkerställa stark forskning och tillgång till kompetens inom områden av stor betydelse för samhälle och näringsliv, medan Innovationsmyndigheten ansvarar för stöd till implementering av forskningsbaserade lösningar.

Förslagen innebär att det skapas ett enklare system med lägre administrativa kostnader för dem som söker medel för forskning och innovation, skriver utredarna. De menar att färre myndigheter kommer att göra det enklare att hitta relevanta utlysningar och att förslaget att inrätta ett gemensamt ansökningssystem för de tre myndigheterna förenklar. Enligt utredarnas beräkningar kommer nästan 300 årsarbetskrafter inom lärosätena, som i dag används för att söka medel och för rapportering, i stället att kunna ägnas åt forskning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA