Annons:

Utredning föreslår att flera mindre myndigheter ska avvecklas

STATSFÖRVALTNING2025-02-10

En statlig utredning föreslår att sju myndigheter och tre kommittéer ska avvecklas och att deras verksamhet flyttas till andra myndigheter. ”Det är inte och har inte varit en besparingsutredning, däremot tror vi att det kan bli ökad kostnadseffektivitet”, sade utredaren Ulf Bengtsson på en pressträff under måndagen.

Utredningen om mindre myndigheters uppgifter och organisation har haft regeringens uppdrag att göra en översyn av myndigheter med färre än 100 årsarbetskrafter samt de så kallade analys- och utvärderingsmyndigheterna. 47 myndigheter och tre kommittéer har omfattats av utredningen. Rättsväsendets myndigheter och universitet och högskolor har enligt direktivet varit undantagna.

– Det är tre frågor som vi ställt oss. Om myndigheternas uppdrag är motiverade offentliga och statliga åtaganden, om det finns näraliggande eller överlappande verksamhet mellan myndigheterna, och om analys- och utvärderingsuppgifterna kan samlas i färre myndigheter, förklarade den särskilde utredaren Ulf Bengtsson på en pressträff under måndagen.

Totalt berörs 20 myndigheter och tre kommittéer av olika förslag i utredningen.

– För övriga 27 myndigheter som ingått bedömer vi att det inte finns tillräckliga skäl att lämna förslag på förändrad organisering, sade Ulf Bengtsson.

Utredningen har inte bedömt någon verksamhet bedöms som onödig, men föreslår att ett antal myndigheter och kommittéer ska avvecklas och deras verksamhet överföras till andra myndigheter. Det gäller de två kommittéerna Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi och Delegationen för migrationsstudier samt myndigheterna Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, Kärnavfallsfonden, Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, Revisorsinspektionen, Statens försvarshistoriska museer, Svenska institutet för europapolitiska studier och Trafikanalys. Utredningen föreslår också att kommittén Expertgruppen för biståndsanalys avvecklas för att i stället permanentas i myndighetsform.

Utredningen föreslår också att ett antal specifika uppgifter ska överföras från vissa myndigheter till andra.

Exempelvis föreslås att Statens inköpscentral – som i dag ligger under Kammarkollegiet – och Myndigheten för digital förvaltnings ansvar för elektronisk upphandling ska flyttas till Upphandlingsmyndigheten.

– Flytten kan främja upphandlingsfrågorna, effektivisera upphandlingen i staten och ge goda synergieffekter, sade Ulf Bengtsson på pressträffen.

Enligt utredningen är det är angeläget att Statskontoret ges ett breddat uppdrag. Regeringen har tidigare beslutat att Ekonomistyrningsverket och Statskontoret ska slås ihop. Den nya myndigheten som skapas, som ska heta Statskontoret, föreslås bli regeringens organ för att utvärdera stora reformer och också ompröva statlig verksamhet löpande, i så kallade utgiftsöversyner. Utredningen föreslår också att kommittén Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, Eso, inordnas i den nya myndigheten.

I utredningens uppdrag har det även ingått att utreda regeringens behov av utvärderingar och uppföljningar och om de nuvarande analys- och utvärderingsmyndigheterna täcker in alla områden i statsbudgeten.

– Vi har kommit fram till att det finns ett par områden som inte täcks, bland annat på energi- och miljöområdet, sade Ulf Bengtsson på pressträffen.

Utredningens förslag är att en sammanslagen analysmyndighet ska få ett uppdrag som även täcker in energi-, klimat- och miljöpolitiken. Förslaget innebär att Trafikanalys befintliga uppgifter och verksamhet i sin helhet överförs och inordnas i Tillväxtanalys. Också Konjunkturinstitutets uppgifter om miljöekonomiska analyser och eventuellt även delar av Energimyndighetens uppgifter överförs till Tillväxtanalys, som enligt utredningen bör byta namn för att bättre spegla det breddade ansvarsområdet.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen och Delegationen för migrationsstudier, Delmi, ska båda inordnas i Inspektionen för socialförsäkringen, föreslår utredningen.

– Vi tror att det skulle gynna kunskapen totalt om de här tre välfärdsområdena. Som ett tillägg skulle man kunna fundera på att överföra viss del av Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans analysuppdrag till den här nya myndigheten, sade Ulf Bengtsson.

Utredningen har inte berört lokaliseringsfrågor, men vad gäller den sammanslagna analysmyndigheten för välfärd har man gjort ett undantag.

– I dag finns verksamheten i Göteborg, Katrineholm och Stockholm. Vi tror att det långsiktigt skulle försvåra om den bedrivs på tre olika orter, så vi föreslår att myndigheten lokaliseras i Stockholm och Göteborg.

Ulf Bengtsson var noggrann med att framhålla att utredningen inte har gjort någon bedömning av om myndigheternas verksamhet är väl fungerande eller inte.

– Vi har tittat på organiseringen. Men vårt intryck är att verksamheterna är väldigt väl fungerande på det hela taget, med några få undantag.

Utredningen har inte heller beräknat hur många anställda som berörs av förslagen.

– Men eftersom det här rör små myndigheter så är det ett begränsat antal anställda som påverkas, sade Ulf Bengtsson.

Betänkandet togs emot av civilminister Erik Slottner, KD, som inte kunde svara på när eventuella förändringar ska genomföras om regeringen går vidare med förslagen.

– Utredningen är ett led i att få en statsförvaltning som är mer effektiv, mindre fragmentiserad och organiserad på ett mer ändåmålsenligt sätt, sade civilministern i samband med pressträffen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA