Utredare vill sälja statliga fastigheter
Staten bör sälja närmare en tredjedel av sina kulturfastigheter, enligt en utredning som lämnat sitt förslag till regeringen. Skälen är inte i första hand ekonomiska.
Staten äger mängder av kulturfastigheter av vitt skilda slag – borgar och slott, gods, fyrar och kyrkobyggnader. Men nu föreslår en utredning att en tredjedel av fastigheterna säljs av. Skälen är, står det i förslaget, »principiella, kulturpolitiska och förvaltningsmässiga«.
Staten bör också i fortsättningen äga fastigheter »som kan knytas till berättelsen om statens egen uppkomst och verksamhet under olika historiska perioder och skeenden«. Det innebär att staten ska behålla byggnader som på något vis speglar dess egen historia.
Utredarna menar att försäljningarna kan ske under en tioårsperiod och anser inte att de blir någon kassako för staten, eftersom de kan komma att leda till att köparna i framtiden ställer krav på statliga bidrag. Enligt utredare Inger Lilieqvist ska de sålda fastigheterna nämligen inte tappa sitt skydd som byggnadsminnen.
– Det är så väl ordnat att de övergår till att bli vanliga enskilda byggnadsminnen, sade hon vid en presskonferens när utredningen presenterades.
– De fortsätter att ha samma skydd.
I utredningen skriver hon också att de förändringar som skett med »skärpta regelverk, utbyggda bidragssystem samt stöd- och tillsynsuppgifter för utpekade myndigheter« gör att staten inte längre behövs som ägare för att garantera att fastigheterna får ett bra skydd.
Utredningen ska nu skickas ut på remiss.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.