Utredare föreslår ändrat uppdrag

RIKSUTSTÄLLNINGAR2010-05-17

Riksutställningar ska finnas kvar och utvecklas som självständig myndighet. Det anser den särskilda utredaren Chris Heister. På Riksutställningar välkomnas utredningens förslag.

Landshövding Chris Heister har regeringens uppdrag att se över hur kulturmyndigheterna ska kunna samverka på ett bättre sätt. Nu har utredningen lämnat sitt förslag till hur Riksutställningars uppdrag och roll ska utformas. Ett alternativ som utredningen övervägt har varit att slå samman Riksutställningar med Moderna museet eller Statens konstråd, men utredaren anser att myndigheten har goda förutsättningar att utveckla sin verksamhet.

– Vi har fått vara med och ta fram delar av utredningens förslag. Det stora orosmomentet nu är den minskning av anslaget som regeringen föreslår för nästa år, säger STs Anders Farinder.

Chris Heister föreslår att Riksutställningar utvecklar sin roll som kunskapsbank och fokuserar på att ge tekniskt stöd till andra aktörer och på omvärldsanalys. Det innebär att myndigheten ska dra ned ytterligare på produktionen av turnerande utställningar.

Innan flytten producerade Riksutställningar runt 25 utställningar årligen. Förra året blev det 13. Med utredningens förslag till inriktning kommer antalet att minska ytterligare.

Sedan Riksutställningar flyttades till Gotland har antalet anställda minskat från 60 till 70 personer till drygt 40, och enligt Anders Farinder har det arbetssätt utredningen förordar redan blivit en del av verkligheten på myndigheten:

– För att kunna fungera som experter i samverkan med andra vill vi fortfarande tillverka utställningar och turnera runt. Det är ju också en del av vårt pedagogiska arbete att utbilda andra som utförs i samband med de turnerande utställningarna.

”Det känns som att utredaren har varit lyhörd, man har lyssnat på våra erfarenheter och sektorns behov. I stora drag så är det här förslaget liktydigt med det vi själva önskat”, kommenterar Eva Lundqvist, vikarierande chef på Riksutställningar på myndighetens hemsida.

Det stora orosmomentet för myndigheten är att regeringen har föreslagit att anslaget ska minskas från 47 till 42 miljoner kronor nästa år. Enligt utredningen skulle myndigheten behöva säga upp ytterligare sex personer för att klara en sådan nedskärning.

”Risken finns att landet förlorar stort på att staten sparar lite”, säger Eva Lundqvist.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA