”Utred papperslösas rätt till vård”

TCO2009-12-21

TCO kräver tillsammans med en rad andra organisationer att regeringen klargör de papperslösas rätt till sjukvård. I ett öppet brev kritiseras att en utlovad utredning dröjer.

När en ny lag om hälso- och sjukvård för asylsökande antogs våren 2008 gjorde företrädare för regeringen en utfästelse om att också de papperslösas rätt till sjukvård skulle utredas. Men fortfarande har det inte kommit några direktiv och ingen utredare har utsetts. I det öppna brevet tolkar undertecknarna dröjsmålet som ett tecken på att partierna i regeringsalliansen inte drar åt samma håll i frågan.

”Vi menar att det brådskar med denna utredning eftersom papperslösa i dag i praktiken är utestängda från vård, även akut sådan”, skriver de 28 organisationerna.

För de papperslösa som är över 18 år är ”omedelbar vård” den enda vård som landstingen är skyldiga att erbjuda. Men då ligger betalningsansvaret på patienten vilket i praktiken innebär att vuxna människor i den här gruppen blir utan vård även om de behöver den.

I samband med det öppna brevet har organisationerna överlämnat ett förslag till direktiv för en kommande utredning till regeringen.

Fakta

Fakta

Bakom det öppna brevet till regeringen står Svenska Röda Korset, RFSU, Rädda Barnen, Vårdförbundet, Svensk Sjuksköterskeförening, Svenska kyrkan, Unicef Sverige, Svenska Läkarförbundet, Rosengrenska stiftelsen, Caritas, Läkare i världen, Svenska Barnmorskeförbundet, Sveriges Psykologförbund, LO, Landsorganisationen, IFMSA (International Federation of Medical Students' Associations), Psykiatriska Riksföreningen, ARA Antirasistiska Akademin, FSA Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter, Immigranternas Riksförbund, Tinnerökliniken, Deltastiftelsen, Svenska Barnläkarföreningen, TCO, WRA (White Ribbon Alliance Sweden), Riksföreningen för Skolsköterskor, Sjukgymnastförbundet, Akademikerförbundet SSR, FARR Flyktinggruppernas och Asylkommittéernas Riksråd.

Med irreguljära migranter eller papperslösa avses personer som undanhåller sig verkställighet av avvisnings- eller utvisningsbeslut eller som inte sökt eller erhållit nödvändiga tillstånd för vistelse i Sverige.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA