Utmattningssyndrom var arbetsskada
En personalhandläggare vid Göteborgs universitet gjorde ensam ett arbete som i dag motsvaras av fyra heltidstjänster. Hon drabbades av utmattningssyndrom. Tio år senare ger Kammarrätten kvinnan rätt till arbetsskadelivränta.
– Det är jätte, jätteroligt. Det viktigaste med domen är upprättelsen. På längre sikt hoppas jag att livräntan ska göra mig ekonomiskt skadeslös, säger personalhandläggaren.
Hon är medlem i ST och drabbades 2003 av utmattningssyndrom. Hon hade fått hjärtklappning, kunde inte sova och tappade minnet.
Personalhandläggaren sjukskrevs från en tjänst på en fakultet vid Göteborgs universitet. Då och då hade hon ryckt in som tillförordnad kanslichef. Trots att hon arbetade med svåra, och för henne nya, arbetsuppgifter hade det saknats tid till kompetensutveckling. På nätterna låg hon sömnlös och försökte fundera ut hur verksamhetens behov skulle kunna lösas i samklang med lagar och avtal. Fritiden gav ingen återhämtning. Kvinnan dolde det faktum att hon arbetade uppemot 20 timmar övertid per vecka.
Kammarrätten konstaterar att personalhandläggaren arbetsuppgifter numera utförs av fem anställda på motsvarande fyra heltidstjänster.
2009 gav Försäkringskassan henne avslag på en arbetsskadeanmälan. ST anlitade LO-TCO Rättsskydd att företräda personalhandläggaren i ett överklagande. Men Förvaltningsrätten fattade samma beslut som Försäkringskassan.
Myndigheten har invänt att det är problematiskt att bedöma stressjukdomar försäkringsrättsligt, i de fall då de kan ha uppkommit under icke registrerad arbetstid.
Men Kammarrättens dom är entydig: ”med hög grad av sannolikhet” har personalhandläggaren arbetsbelastning gjort henne sjuk.
– Det är tack vare att facket betalat rättshjälp som det här har gått igenom. Jag hade inte klarat det ensam, säger personalhandläggaren som av hälsoskäl vill vara anonym.
Hon är tillbaka på sin gamla arbetsplats på deltid och får bra uppbackning där numera.
– Det har gått tio år. Situationen då känns som gammal skåpmat. Universitetet har ställt upp till hundra procent med intyg och vittnesmål, säger kvinnan.
Dåvarande ST Press beskrev personalhandläggaren fall i maj 2011. Förbundsjurist Lena Törnros på LO-TCO Rättsskydd anser att kvinnan haft en väldigt extrem arbetssituation.
– Samtidigt finns det väldigt mycket röster från kolleger, chefer och fack som bekräftar hennes egen historia. Det är viktigt i den här typen av fall, säger Lena Törnros.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.