Annons:

Sjuka gör ingen anmälan

ARBETSSKADOR2012-06-08

Knappt 10 000 anmälde en arbetssjukdom förra året. Det skulle kunna vara tiofalt flera, visar samkörning av statistik.

Tillämpningen av den äldsta av våra socialförsäkringar, arbetsskadeförsäkringen, missgynnar kvinnor och utomnordiskt födda. Försäkringen för dessutom en tynande tillvaro. I synnerhet gäller det de smygande skadorna, arbetssjukdomarna.

Förra året anmäldes 9 536 arbetssjukdomar till Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket, två anmälningar per 1 000 sysselsatta. Det var muskelvärk, eksem, utmattningsdepression, hörselskador och en mängd andra diagnoser och besvär.

Knappt 10 000 är en låg siffra med tanke på att Arbetsmiljöverkets uppmaning är att alla skador ska anmälas, oavsett om de inneburit sjukfrånvaro eller inte.

2011 visade en liten ökning jämfört med 2010, men det är bara en tredjedel så många som antalet anmälda sjukdomar 2003.

Riksdagens socialförsäkringsutskott ordnade i början av juni ett öppet seminarium om försäkringens nuvarande tillstånd och framtida möjligheter.

En förklaring till minskningarna är att de försäkrade känner uppgivenhet, hävdade förbundsjurist Elizabeth Östman, LO-TCO Rättsskydd.

– Det har utvecklats en villfarelse att det inte går att få en arbetsskada godkänd, sade hon.

Andra förklaringar som hon framhöll var arbetsgivares tilltagande ovilja mot att ställa sig bakom en arbetsskadeanmälan samt minskad facklig närvaro.

En antydan om hur många sjukdomar som egentligen borde anmälas kan kanske utläsas ur undersökningen Arbetsorsakade besvär som Statistiska centralbyrån gör. I den undersökningen svarar yrkesverksamma på enkätfrågor. Det kan gälla besvär som uppstått under året, men också besvär från tidigare år som består. Nationalekonomen Gabriella Sjögren Lindquist, Stockholms universitet redogjorde för hur män hade svarat 2008.

– 111 000 anser sig ha en arbetssjukdom. Gemene man har alltså en helt annan åsikt om vad en arbetssjukdom är jämfört med vad som anmäls, sade hon.

Lägger man lite schablonmässigt till lika många kvinnor, skulle alltså över 200 000 anmälningar kunna vara motiverade. Betydligt mer än nuvarande knappa 10 000. I december 2011 hade 52 200 personer arbetsskadelivränta i Sverige, enligt Försäkringskassan.

Till hösten gör Socialförsäkringsutredningen en översyn av arbetsskadeförsäkringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsskador
Inlagt av Greta Potemkin (ej verifierad) tors, 06/14/2012 - 16:38
Sjuka människor och arbetslösa tvingas att
överklaga avslag på beslut från Försäkrings-
kassan och Arbetsförmedlingen, som drar in
pengar när folk blir sjuka. Det är resultat
av kvinnliga chefsskvaller nätverk som ut-
nyttjar oss vanliga kvinnor som klättrings-
stege i sin chefskarriär. Åldersrelaterade
sjukdomar och den kvinnliga ST-chefsklubb
samkönsvåld med syfte att höja sin pensions-
pensionsålder, minskar förtroende till facket.


Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA