Utländska studenter kan rädda högskolornas IT-utbildningar

NYHET2004-12-07

Intresset för IT-utbildningar har minskat kraftigt och nu står många av högskolornas utbildningsplatser tomma. Internationella mastersprogram för utländska studenter kan vara en åtgärd för att rädda situationen. Det visar en rapport från Högskoleverket.

Av:  Christian Örjestål

Högskolornas utbildningar inom informations- och kommunikationsteknik ökade kraftigt under slutet av 90-talet. Efter IT-branschens fall har dock intresset för utbildningarna sjunkit drastiskt. På fem år har antalet sökande minskat med över 60 procent. Många utbildningsplatser står idag tomma.

Det bristande studentunderlaget har fått flera av universiteten och de tekniska högskolorna att koncentrera kursutbudet till traditionella och tidigare beprövade utbildningar. Några av de mindre högskolorna har gjort tvärtom och satsar på nya utbildningar med tydliga profiler. Flera utbildningar som inriktar sig på spelutveckling, design och IT-säkerhet har startats. Enligt högskolorna kan enkla knep som att byta namn på en utbildning säkerställa återväxten bland studenterna. Samma vara säljs men med en ny och fräck förpackning helt enkelt.

Internationella mastersprogram för utländska studenter är en annan väg som en del lärosäten inriktat sig på för att locka studenter. Högskolorna får nämligen samma ersättning från staten för utländska studenter som för svenska. Mastersprogram har blivit allt fler och lockar till synes studenter främst från Sydostasien. Utbildningen i Sverige är avgiftsfri även för utländska studenter och det är en orsak som bidragit till att mastersprogrammen blivit populära.

Studenterna stannar dock inte kvar och jobbar i Sverige efter avslutad utbildning. I praktiken innebär det att Sverige subventionerar kvalificerad högskoleutbildning inom IT för en rad länder i Sydostasien.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA