Kriminalvårdens anstalter i Ystad och Umeå.
Bild: Kriminalvården
Kriminalvårdens anstalter i Ystad och Umeå.

Utbyggnad av anstaltsplatser kan ge drygt 180 nya jobb

KRIMINALVÅRDEN2024-10-22

Kriminalvården planerar att öppna en ny anstalt i säkerhetsklass 3 i Tollarp i Skåne. Anstalten i Ystad ska byggas ut med omkring 80 platser och anstalten i Umeå med lika många. Tillsammans beräknas satsningarna ge över 180 nya jobb.

Kriminalvården planerar en helt ny anstalt i fastigheten Lindåsa i skånska Tollarp, en öppen anstalt i säkerhetsklass 3 med 110 platser. Den beräknas innebära cirka 65 nya arbetstillfällen.

”Vi ser att det finns möjligheter att starta verksamhet i Lindåsa. Anläggningen, som tidigare varit ett äldreboende, har många likheter med andra lokaler runt om i Sverige som används för den här säkerhetsklassen. Här kan vi få ett värdefullt tillskott av platser för att kunna utföra vårt uppdrag”, kommenterar Stefan Karström, kriminalvårdschef för anstalten Kristianstad, planerna i en text på myndighetens sajt.

Myndigheten planerar också att bygga ut anstalten Ystad med cirka 80 platser. Satsningen bedöms ge ungefär 60 nya jobb. Utökningen i Ystad kommer, tillsammans med tidigare planerade ombyggnationer, att göra att anstalten växer till cirka 185 platser. Därmed blir Ystad den största anstalten för kvinnliga intagna i landet.

”Att kunna bidra med nya arbetstillfällen till kommunen känns självfallet bra. Kriminalvården utökar just nu på flera platser runtom i Skåne och långsiktigheten i våra satsningar innebär säkra jobb för lång tid framöver”, framhåller Anders Jansson, kriminalvårdschef för anstalten Ystad, på Kriminalvårdens sajt.

Anstalten i Umeå, som i dag har 107 platser i säkerhetsklass 2, kommer att utökas med ungefär 80 platser. I förlängningen skapas närmare 60 nya arbetstillfällen, och rekryteringen påbörjas direkt. Genom att utbyggnaden görs med ett så kallat koncepthus kan bygglov och byggprocess genomföras snabbare. De nya platserna ska kunna tas i bruk i slutet av 2025.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA