Utbyggd företagshälsa sparar miljoner
Scania har sparat 120 miljoner kronor på att bygga ut sin företagshälsovård. En statlig utredning har föreslagit att företagshälsovården även ska omfatta grundläggande sjukvård. Både fack och arbetsgivare uppges stödja modellen.
Storföretaget Scania har sparat 120 miljoner kronor på att bygga ut företagshälsan, berättar e24.se. På några år har sjukskrivningarna minskat från sex till fyra procent, tack vare satsningen på företagshälsovård. Också Vägverket och Posten har fått ner sjuktalen genom satsningar på företagshälsovård.
Om man bygger ut företagshälsovården och låter den också syssla med grundläggande sjukvård kan man både spara pengar åt staten och undvika att människor blir långtidssjuka, anser utredaren Anna Hedborg. Den modell man har skissat på får stöd av både fack och arbetsgivare.
– Det betyder att det finns en stark samsyn om att det här är en önskvärd väg att gå, säger hon.
Det finns flera fördelar med utbyggd företagshälsovård, menar Anna Hedborg. En företagsläkare har kunskap både om patienten och arbetsplatsen. Det ger underlag för bättre underbyggda bedömningar både av behovet av sjukskrivning och vilka anpassningar som kan behövas på arbetsplatsen.
– Då kommer man in tidigt i sjukskrivningsprocessen med åtgärder. Företagsläkaren kan också bli länken till andra delar i kedjan och patienten hamnar inte mellan stolarna, som många upplever det idag, säger Anna Hedborg till e24.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.