Utbildning ger låg avkastning
Utbildningarna vid högskolan bör knytas närmare till arbetslivet, för att ge den som studerat bättre avkastning på sin investering. Det är en av slutsatserna i en rapport från Ratio om högre utbildning.
I en rapport från näringslivets forskningsinstitut Ratio beskriver tidigare generaldirektören för Högskoleverket Agneta Bladh en rad problem inom både högskolan och yrkeshögskolan. Tillsammans med Ratios vd Nils Karlsson skriver hon i en debattartikel i Svenska Dagbladet att matchningen mellan arbetsmarknadens behov och den högre utbildningens innehåll skulle kunna förbättras väsentligt:
”Avkastningen på en utbildning är mindre än många förväntat. Det är ett problem för samhället, speciellt med tanke på den starka expansion som gjorts av den högre utbildningen de senaste decennierna. Men det är också ett problem för studenterna själva som inte får en tillräcklig utdelning på sin investering i utbildning. Inte minst är det ett problem för arbetsgivarna som kan få svårt att finna den kompetens de behöver för att växa.”
Varje lärosäte inom högskolesektorn ska hålla samman begreppen relevans, kvalitet och effektivitet för sitt utbildningsutbud. Men enligt rapporten hänger inte styrsystemens olika delar ihop. När resurser fördelas premieras effektivitet, utan hänsyn till vare sig relevans eller kvalitet, och kvaliteten värderas utan koppling till relevans för arbetsmarknaden.
”Arbetslivets medverkan är ofta svag. Lärosätenas möjligheter att premiera förmågor som tränar samarbetsförmåga, beslutsförmåga, förmåga att kommunicera och planera, dvs. omdömesförmågor, är begränsade, bland annat till följd av urholkningen av statsanslagen”, skriver Agneta Bladh och Nils Karlsson.
I rapporten finns en lång rad förslag till förändringar, riktade till universitet och högskolor, till arbetsgivarna, till Universitetskanslersämbetet samt till regering och riksdag.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.