Utbildning av tolkar hotad
ST håller med regeringens utredare om att det är rimligt att minska antalet skolmyndigheter. Men man protesterar mot förslaget att skrota Tolk- och översättarinstitutet i Stockholm.
ST Press kunde i november berätta om det utredningsförslag som, om det går igenom, innebär att dagens elva skolmyndigheter blir tre den 1 juli i år. Sedan dess har planerna varit ute på remiss, bland annat hos ST. Färre skolmyndigheter med tydligare ansvarsområden är överlag positivt, anser förbundet, även om man efterlyser såväl omställningspengar som mer tid.
Men förslaget om att avveckla Tolk- och översättarinstitutet möter motstånd. Institutet har i dag ett nationellt ansvar för tolk- och översättarutbildningar, både på högskolor, folkhögskolor och inom studieförbund. Utredningen föreslår att verksamheten delas upp mellan Stockholms universitet och Folkbildningsrådet, där det senare skulle ansvara för utbildning av kontakttolkar i utländska språk och tolkar för döva och hörselskadade.
En sådan åtgärd skulle urholka nödvändig samordning, befarar ST. Christina Grefveberg är styrelseledamot för ST på Stockholms universitet och anställd på Tolk- översättarinstitutet. Hon är orolig för vad som händer om ingen längre har ett sammanhållet ansvar för utbildning, utveckling och forskning.
– Det är i högsta grad en demokratifråga. Alla som inte har svenska som modersmål har egentligen rätt till tolk. Döva och hörselskadade har ett språkligt funktionshinder hela livet. Sverige är ett föregångsland genom att staten tar ansvar för att de här tolkarna finns. I många andra länder ligger tolkutbildningarna på frivilligorganisationer.
I sitt remissvar konstaterar ST att personalresurserna för tolk- och översättarutbildning halveras, om utredningsförslaget antas.
FAKTA Utredarens förslag
Myndigheter som föreslås bli nedlagda 1 juli 2008:
*Myndigheten för skolutveckling, MSU
*Nationellt centrum för flexibelt lärande, CFL
*Sameskolstyrelsen
*Socialstyrelsens institut för särskilt utbildningsstöd, Sisus
*Specialpedagogiska institutet, SIT
*Specialskolemyndigheten, SPM
*Tolk- och översättarinstitutet
*Valideringsdelegationen
Myndigheter som blir kvar:
Skolinspektionen. Tar över tillsynen från Skolverket. Cirka 220 anställda, men antalet utökas nästa år. Huvudkontor i Stockholm.
Skolverket. Ska utvärdera det offentliga skolväsendet, ge tillstånd för friskolor och administrera statsbidrag. Cirka 220 anställda, lokalisering Stockholm.
Myndigheten för specialpedagogik. Tar över delar av CFLs och MSUs verksamhet. SITs, SPMs och Sisus verksamhet hamnar också här. Cirka 1300 anställda, lokalisering Härnösand.
Tolk- och översättarinstitutets verksamhet inordnas i Stockholms universitet. Verksamheten som rör teckenspråks- och kontakttolkar förs över till Folkbildningsrådet. Ansvaret för sameskolfrågor inordnas i Sametinget och Sameskolstyrelsen läggs ned som statlig myndighet.
FAKTA: PETER NORDEBO
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.