Upptrappat tempo på Försäkringskassan

FÖRSÄKRINGSKASSAN2020-05-07

Försäkringskassan hör till de myndigheter som påverkas starkt av coronapandemin. Runt 12 000 handläggare har i princip flyttat hem jobbet samtidigt som antalet ärenden rusar i höjden. ”Jag tror att vi alla känner att vi har ett särskilt stort ansvar nu”, säger handläggaren Jannike Elf till Publikt.

De många sjukfallen på grund av coronapandemin har lett till att ansökningarna om sjukpenning fördubblades under april jämfört med en normal april , enligt verksamhetsområdeschef David Karlsson. Utredningarna om sjukpenninggrundande inkomst har också ökat kraftigt, och ansökningarna om smittbärarersättning har flerfaldigats.

Samtidigt har Försäkringskassan med kort varsel fått bygga system för att kunna betala ut kompensation för karensdagen i sjukförsäkringen, efter regeringens förordning om detta 7 april. Hittills har 800 000 ansökningar kommit in, berättar David Karlsson.

– Normalt har vi ett halvår på oss att bygga nya system, men den här gången gick det på två-tre veckor, säger han. Jag har aldrig varit med om något så extremt.

De 38 handläggare som ska hantera karensavdraget räcker inte till, utan man har helt eller delvis fått låna in mer än 400 handläggare från andra områden för att beta av ärendehögen.

– Bemanningen var helt klart underdimensionerad utifrån inflödet, och det har kommit upp frågor om den nya förmånen som vi fått lösa längs vägen, säger David Karlsson. Men det finns ett fantastiskt engagemang och intresse att hjälpa till. Detta är en enorm kraftansträngning för hela Försäkringskassan.

Handläggaren Jannike Elf arbetar hemifrån inom området särskild utredningskrävande SGI, sjukpenninggrundande inkomst. Hon bedömer att arbetsgruppen producerar lite mer än vanligt, även om det inte är ett krav.

– Jag tror att alla tar arbetet på särskilt stort allvar nu, man känner ansvaret. Och vi är ovanligt friska! Nu när vi inte reser slipper vi smittorisken, och vi kanske också får bättre återhämtning.

En annan fördel är att arbetstiderna blivit mer flexibla. Handläggarna kan flexa mellan sex på morgonen till midnatt, vilket innebär att den som behöver kan gå ifrån under dagen.

Jannike Elf är arbetsplatsombud för ST och har haft ett digitalt medlemsmöte. Mycket verkar fungera väl, säger hon, även om man saknar kollegerna och vardagen.

– Vi har avstämningar på skype med video varje dag, så att vi ser varandra. Vi har också fikaträffar på Skype och vissa har lunchmöten med sina ordinarie lunchkompisar. Och vår chef peppar oss att vi ska ta vår friskvårdstimme. Hon vill helst att vi går ut även om det regnar.

Även Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, är nöjd med hur arbetsgivaren har agerat under pandemin.

– Ledningen har varit klok och eftertänksam, och det finns en positiv attityd till att anställda ska kunna ta ut sina ledigheter.

Han har ännu inte hört några larmsignaler kring arbetsmiljön. Men på lite längre sikt finns arbetsmiljörisker kopplade till såväl den höga arbetsbelastningen som bristen på social samvaro, framhåller han.

– Det pågår rekryteringar trots att vi ännu inte har några löften om pengar. Och när det gäller det sociala måste vi hitta strategier, så att medarbetarna blir sedda i sin vardag.

Det är också viktigt att personalen får ut sin sommarsemester, understryker han. I förhandlingarna har facket begärt att alla ska få ut åtminstone det som semesterlagen anger – fyra veckor i sträck – och den bild Thomas Åding har från lokala förhandlingar är att den nivån kan upprätthållas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA