Uppsala universitet behöver statligt tillskott

NYHET2005-02-18

Uppsala universitet behöver mer pengar, annars blir det ytterligare personalnedskärningar och kvalitetsförsämringar. Det framgår av det budgetunderlag som universitetet beslutat att lämna till regeringen.

Av:  Christian Örjestål

Vid Uppsala universitetsstyrelses senaste möte diskuterades bland annat utfallet för år 2004 samt budgetunderlaget för åren 2006-2008.

Styrelsen konstaterade bland annat att:

  • Antalet helårsstudenter ökade förra året.
  • Universitetet uppfyllde utbildningsuppdraget och nådde för första gången på flera år över full ersättningsnivå.
  • Underskottet blev mindre än befarat, 26 miljoner mot de 88 miljoner universitetet hade räknat med.
  • Pensionskostnaderna blev lägre än förväntat och studieprestationerna högre.

Men att:

  • En pris- och löneuppräkning på endast en procent i budgetproposition innebär ett kärvt 2005 för universitetets ekonomi.
  • Övertalighet har meddelats och anställningsstopp råder inom vissa områden.

- Övertaligheten har framför allt uppstått på grund av förändringar i verksamheten vid Studsvik och Svedberglaboratoriet, säger rektor Bo Sundqvist.

I sitt underlag för budget 2006-2008 föreslår universitetet en förstärkning till vetenskapsområdena med 150 miljoner per år, samt en höjning av grundutbildningsanslaget. Det skulle i så fall möjliggöra nödvändiga satsningar samtidigt som ytterligare personalinskränkningar kan undvikas. Inom forskningen vill universitetet framför allt satsa på utbyggnad av postdoktorala befattningar, forskarutbildning och professorsprogram.

- Det finns ett behov av rekrytering av unga forskare för att täcka upp för dem som går i pension de närmaste åren. Bristen på befattningar för fortsatt meritering efter doktorsexamen är ett problem, säger Bo Sundqvist.

Universitetet ansöker dessutom om ett engångsanslag på 11 miljoner kronor för kostnader inför Linnéjubileet 2007.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA