Uppsägningar av handikappade tas upp i budgetförhandlingar

NYHET2005-03-03

Artikeln om uppsägningar i Stiftelsen Föremålsvård i förra numret av ST Press har föranlett vänsterpartiet att ta upp frågan med regeringen.

ST Press rapporterade i förra numret att Stiftelsen Föremålsvård säger upp samtliga anställda i Grängesberg och Strömsund, sammanlagt ett fyrtiotal anställda. De flesta är arbetshandikappade och anställda med lönebidrag.

De uppsagda arbetar inom projektet Kulturarvs-IT, där man registrerar och gör digitala bearbetningar av framför allt de statliga museernas samlingar. Kulturarvs-IT har i flera år varit underfinansierat, och ledningen har i år inte fått något löfte om tilläggsanslag.

Artikeln i ST Press uppmärksammades av riksdagsledamoten och ST-medlemmen Ulla Hoffmann (v), som såg till att frågan kom upp i budgetsamtalen med regeringen.

Gudrun Utas

, politisk sekreterare i vänsterns riksdagskansli, deltog i ett möte med Claes Ånstrand, statssekreterare på utbildningdepartementet. Gudrun Utas vill inte uttala sig om den kommande statsbudgeten, men berättar att frågan om anslagen till Kulturarvs-IT nu diskuteras i en grupp med företrädare för utbildnings- och näringsdepartementen samt Stiftelsen Föremålsvård.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA