Uppsagda lärare kräver mer av facket
»Jag har tappat tron på facket.« Känslorna var upprörda när några av de uppsagda journalistiklärarna träffade sina fackliga företrädare vid Stockholms universitet.
–Vad ska jag göra i facket? Jag är med för att ni ska vara duktiga för mig. Ni tycker att ni gjort något bra när ni åstadkommit en protokollsanteckning. Men jag skiter i er protokollsanteckning, förklarade Claes Johnsson, lärare i radio- och tidningsproduktion.
Han är ST-medlem och en av de fyra journalistiklärare som sägs upp på grund av arbetsbrist den 1 juli.
Missnöje med förhandlarna
Klubben vid JMK, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation i Stockholm, är missnöjd med hur STs sektionsstyrelse skött förhandlingarna med arbetsgivaren.
De båda förhandlarna Lisbeth Häggberg och Kjell Ehrnstén från Stockholms universitet var därför inbjudna till JMK för att svara på frågor.
–Vilket förhandlingsunderlag hade ni, vilka siffror visade arbetsgivaren? undrade Jan Örneus, klubbordförande och en av de uppsagda.
Lisbeth Häggberg sade att hon och Kjell Ehrnstén jobbat tätt ihop med klubben och hela tiden informerat om förhandlingarna. Samarbetet hade gett dem bra argument som de fört fram till arbetsgivaren. I slutändan har övertaligheten stannat vid 2,3 tjänster i stället för 5,5 som det var tal om i början.
–Visst har jag känt mig maktlös, men ändå inte tandlös, sade Lisbeth Häggberg som tycker att arbetsgivaren fått ett hyfsat motstånd.
Men eftersom det är arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet, är det inte så mycket facket kan göra om arbetsgivaren hävdar arbetsbrist, påpekade hon. Någon grund för att gå till Arbetsdomstolen fanns inte i det här fallet, enligt de kontakter hon haft med ST centralt.
MBL är tandlös
ST-sektionen har i en protokollsanteckning i samband med förhandlingarna förklarat att man tycker att den ekonomiska redovisningen inte är tillfredsställande och att det är svårt att utifrån underlaget konstatera att det finns arbetsbrist.
Mark Comerford, lärare i webbmedier och elektronisk publicering – även han en av de uppsagda – tyckte inte att facket gjort något formellt fel. Han menade att det framför allt är medbestämmandelagen som är tandlös.
–Ni hade kunnat vara mer aggressiva i förhandlingsrollen, sade Mark Comerford som också ansåg att en vild strejk inte hade suttit fel.
Arbetsklimatet på JMK har varit infekterat i flera år och många har mått dåligt, påpekade Jan Örneus. Enligt honom beror uppsägningarna på en mer än två år lång konflikt om hur journalistutbildningen ska se ut.
»Vi har argumenterat emot«
–Det är vi tre som diskuterat och argumenterat emot den nya inriktningen på utbildningen, sade Claes Johnsson. Nu sägs vi upp. Det känns så förnedrande att bli behandlad så här. Jag är 59 år när jag sparkas ut och får ingenting. Eftersom jag har ett företag får jag inte ens a-kassa.
Anders Gjöres, radiolärare, var en av de lärare med praktisk inriktning som riskerade uppsägning, men då han har flest anställningsår blir han kvar på JMK. Han ska också ta över uppdraget som klubbordförande.
–Jag har alltid känt mig tacksam över att tillhöra facket, men nu känner jag mig som »a lame duck«. Jag har jag tappat tron på vad facket kan göra. Framför allt har jag lärt mig att det är farligt att öppna munnen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.