Upprop på Södertörn för bättre arbetsmiljö

HÖGSKOLAN2006-10-17

»Vi anser att demokratin på Södertörns högskola befinner sig i allvarlig kris och efterlyser en personaltidning«. Så inleds ett öppet brev till högskolans rektor Ingela Josefson.

ST Press berättade för tre veckor sedan om flera händelser på Södertörns högskola där människor upplevt att de kommit i kläm. De kritiserar ledningen och vittnar om en intern kultur som kräver lojalitet i stället för ifrågasättande.

Ungefär samtidigt som ST Press kom ut lämnades en namninsamling för en oberoende personaltidning in till rektor Ingela Josefson. Ett fyrtiotal personer hade skrivit under kravet på en personaltidning, som åtföljdes av ett öppet brev. I det öppna brevet talas om arbetsmiljöproblem som resulterar i stress och utbrändhet och om mobbning och trakasserier som följer i stressens spår.

Möte med rektor

Det resulterade i att rektor kallade undertecknarna till ett möte den 6 oktober för att diskutera vad som ligger bakom kritiken.

Före mötet tog 14 av dem som satt sin namnteckning på listan tillbaka underskriften. De flesta motiverade det med att de inte instämde i kritiken av arbetsmiljön och ledningen, utan bara stod bakom kravet på en personaltidning.

Mötet, som samlade ett dussintal av undertecknarna, resulterade i att rektor Ingela Josefson ställde sig positiv till en personaltidning. Någon diskussion om arbetsmiljön kom inte till stånd.

Kritik från facken

Också facket har kritiserat arbetsmiljön. Samma dag som namninsamlingen lämnades in, inkom högskolans skyddsombud, ST och Saco-s/Sulf med en skrivelse om arbetsmiljön. De pekar på svårigheterna med att förena krympande resurser med ambitioner att upprätthålla kvaliteten och kräver att ledningen ger besked om vad den tänker göra för att åtgärda den ökande arbetsbelastningen.

Ingen i STs sektionsstyrelse vid högskolan vill låta sig intervjuas om arbetsmiljön av ST Press. I ett mejl skriver styrelsen att det förekommit att ST-medlemmar vänt sig till det lokala facket med klagomål på hur de behandlats, och att det i de fallen vidtagits åtgärder. På frågan hur samarbetsklimatet med högskolans ledning är, svarar man: »Vi håller på med löneförhandlingar nu och förhandlingsklimatet är gott«.

Saco-s på högskolan skriver i ett utskick till sina medlemmar med anledning av artiklarna i ST Press:

»Personer känner sig bortmanövrerade, i onåd, och utsatta för feghet och svek. Det är mycket allvarligt oavsett om högskolan hållit sig till regelsystemet. Vi ser oklarheter och löften utan tillräcklig förankring i verksamheten som en rest av ett system som föddes för tio år sedan. Informella processer, närhet och nybyggaranda speglade verksamheten. Många fick löften, exempelvis om forskning i tjänsten, som sedan inte infriades.«

Veteran ger en annan bild

Men det finns också medarbetare som har en positiv bild av arbetsklimatet på högskolan.

Efter artiklarna i förra numret kontaktades ST Press av Crister Skoglund, ämnesansvarig för idéhistoria och tidigare prefekt. Han har jobbat på högskolan sedan starten och vill ge en annan bild av Södertörns högskola än den som beskrevs i tidningen:

–När man bygger en ny verksamhet finns det helt andra möjligheter. Det har varit en hel del experiment och man har provat nya vägar. Miljön har aldrig stelnat utan präglats av förändringar, men det är klart att en del förändringar har varit uppslitande för folk. Och alla experiment har förstås inte blivit bra.

Crister Skoglund menar att det är naturligt med slitningar på en högskola som rekryterar människor med mycket starka idéer, men när det väl har fattats beslut måste man finna sig i dem.

–Det här är en frisk och frejdig arbetsplats med högt i tak. Det här är ett av få lärosäten där man kan gå direkt in till rektor. Beslutsvägarna är korta och raka. Jag tycker det har varit en hemskt rolig miljö.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA