Bild: Mostphotos

Uppmanar till strid om minimilöner

EU2021-01-21

Nu går Sveriges kommuner och regioner, SKR, in i debatten om minimilöner. ”Det är anmärkningsvärt att regeringen inte gör sitt yttersta för att stoppa minimilönedirektivet”, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

SKR är missnöjt med hur regeringen agerat i debatten om EU-kommissionens förslag till minimilönedirektiv. I ett skarpt formulerat pressmeddelande med rubriken ”Oroande slapp hantering av EUs minimilönedirektiv” kritiseras regeringen.

”Sveriges regering har hittills haft en alldeles för defensiv hållning mot EU-kommissionens minimilönedirektiv. Regeringen måste följa riksdagens mandat och kraftfullt markera att minimilöneförslaget strider mot subsidiaritetsprincipen och att EU inte har befogenhet att lagstifta på området”, konstaterar SKRs ordförande Anders Knape pressmeddelandet.

SKR påpekar att riksdagen i ett enigt beslut 15 december slog fast att förslaget till nytt direktiv om minimilöner strider mot EUs subsidiaritetsprincip och att EU inte har befogenhet att lagstifta på området.

”SKR och övriga parter på arbetsmarknaden har upprepade gånger påtalat vikten av att regeringen agerar kraftfullt och stoppar EUs minimilönedirektiv. Det här är en avgörande strid för den svenska modellen och vi måste agera beslutsamt på alla nivåer och i alla kontakter. Jag utgår från att regeringen kommer att agera betydligt kraftfullare framåt”, kommenterar Anders Knape.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA