Upphovsrätt fråga för förhandling

HÖGSKOLAN2009-01-13

Utbildningar på nätet blir allt vanligare. Det har aktualiserat frågan om vem som äger rätten till webbaserat undervisningsmaterial. Umeå universitet vill ha individuella avtal med lärarna.

Inom högskoleområdet finns en sedvänja som kallas lärarundantaget och som, liksom upphovsrättslagen, ger lärare upphovsrätt till innehållet i sitt undervisningsmaterial. Men det går att göra avtal som ger arbetsgivaren rätt att använda materialet.

Nu vill Umeå universitet skriva avtal om webbföreläsningar. Universitetet vill få »oåterkallelig rätt« att förfoga över materialet och även rätt att redigera, uppdatera och ändra i det.

Elizabeth Selander, utvecklingskonsult vid universitetet, menar att avtalet tydliggör det som redan gäller för nätföreläsningar.

STs sektionsordförande vid universitetet, EvaLena Engberg, är inte riktigt lika säker.

– Problemet är att bedömningen av vad som är små redaktionella förändringar kan vara väldigt olika, men det blir arbetsgivaren som avgör det, säger hon.

Carl Falck, förbundsjurist på Sveriges universitetslärarförbund, Sulf, anser att det inte går att avtala bort upphovsmannens rätt att godkänna ändringar i innehållet.

EvaLena Engberg tycker att det är tråkigt att Umeå universitet inte fört diskussioner med de anställda. ST har fått stöta på för att få till en förhandling.

– Jag är mest orolig för att de individuella avtalen på sikt förändrar sedvänjan om lärarundantaget, säger hon.

Hon hoppas att arbetsgivaren går med på STs förslag om en partssammansatt arbetsgrupp som tar nytt tag i frågan.

Flera universitet har fört liknande diskussioner. Stockholms universitet valde att lägga ned försöken att nå ett avtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA