Upphandling kan få egen myndighet

STATSKONTORET2010-11-18

Det behövs en ny myndighet med övergripande ansvar för statlig upphandling, anser Statskontoret. I dag är ansvaret fördelat på sex instanser.

Den nuvarande splittringen i organisationen för upphandling kan vara ett hinder för utveckling av verksamheten, enligt Statskontoret. Med en specialistmyndighet får staten tillgång till hög kompetens på området. En koncentration kan också ge effektivitetsvinster och goda förutsättningar att förbättra statens upphandlingar, sägs det i rapporten.

Statskontoret har gjort en undersökning som visar att många myndigheter har svårt att bygga upp och upprätthålla kompetens för upphandling. Det är bättre för dem om de har en samlad instans att vända sig till för stöd, anser Statskontoret.

I dag ges upphandlingsstöd främst av Kammarkollegiet, Konkurrensverket, Verket för högskoleservice, AB Svenska Miljöstyrningsrådet, Tillväxtverket och Vinnova.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA