En paragraf i det lokala kollektivavtalet för spårvagnsförare anger att sjuklön ska utgå under den tid som föraren är avstängd från jobbet i väntan på läkarutredning. Den paragrafen hade varit värd att pröva i domstol, enligt STs jurist Joakim Lindqvist.
Bild: Mostphotos
En paragraf i det lokala kollektivavtalet för spårvagnsförare anger att sjuklön ska utgå under den tid som föraren är avstängd från jobbet i väntan på läkarutredning. Den paragrafen hade varit värd att pröva i domstol, enligt STs jurist Joakim Lindqvist.

Uppgörelse i fall om rätt till sjuklön

SPÅRTRAFIKEN2020-02-14

ST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.

Spårvagnsföraren får nio månadslöner i utbyte mot att hennes tjänst hos Arriva avslutas. Parterna har inte längre några krav på varandra och stämningarna har återkallats, enligt STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.

– Medlemmen är nöjd och då är vi också nöjda. Om man räknar mellan tumme och pekfinger så fick medlemmen ersättning för nästan hela den här tiden, efter att ha levt på sitt sparkapital en längre tid, säger han till Publikt.

Det var i början av 2019 som spårvagnsföraren på tvärbanan i Stockholm togs ur tjänst efter att ha kört på en stoppbock vid en ändhållplats. Att ta en förare ur tjänst i väntan på läkarundersökning är praxis, eftersom det krävs att föraren är godkänd av läkare för att få ha en säkerhetsklassad tjänst.

Som Publikt tidigare rapporterat var föraren avstängd med full lön de tre första dagarna. Därefter blev hon sjukskriven, först med sjuklön och sedan med sjukpenning från Försäkringskassan.

Arbetsgivaren Arriva hade inget annat jobb att erbjuda under den tid som läkarutredningen pågick, enligt den stämningsansökan som företaget lämnade in till Arbetsdomstolen, AD.

I maj samma år meddelade lokföraren Arriva att Försäkringskassan dragit in sjukpenningen. Facket kopplades in och en tvist uppstod, eftersom ST ville att spårvagnsföraren då i stället skulle få sjuklön av arbetsgivaren.

Arriva lämnade in en stämning till Arbetsdomstolen, AD, där företaget yrkade att man helt skulle slippa betala vare sig sjuklön eller lön för en period av ungefär fyra månader. ST svarade med att genstämma och kräva både sjuklön och skadestånd för medlemmens räkning.

Spårtrafikföretaget ansåg inte att man behövde betala någon sjuklön utöver de lagstiftade två veckorna man redan hade betalat, trots att det lokala kollektivavtalet enligt STs uppfattning säger något annat. Enligt en paragraf i avtalet ska sjuklön utgå under den tid som föraren är avstängd från jobbet i väntan på läkarutredning.

Frågan om den paragrafens tillämplighet hade varit värd att pröva i domstol, tycker Joakim Lindqvist.

– Men man måste ta hänsyn till vad medlemmen känner. Man är arg precis när något händer, men sedan blir det en lång process och ett ältande. Även om man som fackförbund kanske vill pröva frågan kan man inte tvinga en medlem.

Joakim Lindqvist.
Bild: Malin Hansson
Joakim Lindqvist.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA