Universitet dömer ut fördelningsmodell

HÖGSKOLAN2013-09-17

Universiteten i Lund och Uppsala dömer ut nya modeller för fördelning av forskningsanslag som regeringen tagit fram. I en debattartikel skriver företrädare att samhällsnytta är en farlig utgångspunkt.

I en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter skriver Uppsala universitets rektor Eva Åkesson, prorektorn Anders Malmberg, Lunds universitets rektor Per Eriksson och prorektorn Eva Wiberg att ledstjärnan för forskningen ska vara högsta akademiska kvalitet, till största möjliga gagn för samhället.

I artikeln konstateras att regeringen beställt nya modeller för fördelning av forskningsmedel. Enligt uppdraget till Vetenskapsrådet ska den nya modellen, förutom vetenskaplig kvalitet, bedöma ”forskningens relevans och nytta för samhället”. Det anser ledningarna för de två universiteten är problematiskt: ”Att omfördela basanslag för forskning utifrån bedömningar om forskningens relevans och samhällsnytta är – hur vällovligt det än kan låta – både svårt och riskabelt. När forskning framgångsrikt omsätts i innovation, företagande och samhällsnytta handlar det om komplexa samspel mellan många aktörer under lång tid. Det är ofta i praktiken omöjligt att med någon precision isolera ett enskilt lärosätes bidrag till en sådan process.”

Det nya fördelningssystemet bör snarare utgå från regeringens formulering till Vinnova, anser universiteten – ”prestation och kvalitet i lärosätenas samverkan med det omgivande samhället”.

Då handlar det inte längre forskningens nytta, utan i stället om att skapa incitament för lärosätena att utveckla ett professionellt arbete och en kultur för samverkan och nyttiggörande av kunskap inom samtliga ämnesområden: ”Om staten via kvalitetsvärdering och ekonomiska incitament vill stimulera dessa processer handlar det om att utveckla metoder för att värdera och stimulera lärosätenas samlade förmåga till samverkan och nyttiggörande.”

De fyra universitetsledarnas slutsats i artikeln är: ”Mäta relevans och nytta för att fördela forskningsanslag? Nej tack! Uppmuntra samverkan och nyttiggörande efter kvalitetsbedömning? Gärna!”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA