Bild: Peter Jönsson

Unionen går in i Tesla-konflikten

FACKLIGT2024-05-03

Unionen har varslat om sympatiåtgärder i den pågående konflikten mellan IF Metall och Tesla. Om bilföretaget inte tecknar kollektivavtal före 14 maj kommer Unionen att blockera allt arbete som Dekra Industrial AB utför åt Tesla.

Unionens varsel omfattar enligt ett pressmeddelande en blockad av allt arbete som Dekra utför åt Tesla vid samtliga Dekras anläggningar i Sverige. Dekra utför bland annat besiktning av de fordonslyftar som Tesla använder vid sina verkstäder.

”Unionen kommer i alla lägen försvara den svenska kollektivavtalsmodellen. Sympatiåtgärder handlar om solidaritet. För att stötta IF Metall och för att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal varslar Unionen nu om sympatiåtgärder på Dekra Industrial AB”, förklarar förhandlingschefen Martin Wästfelt i pressmeddelandet.

Varslet träder i kraft 14 maj klockan 14.00, om inte Tesla väljer att teckna kollektivavtal innan dess. Om blockaden kringgås kan det enligt Unionen bli aktuellt med varsel om utvidgning av konfliktåtgärderna.

”Det här kommer ytterligare försvåra verksamheten för Tesla. Vi bedömer att det är en lämplig första åtgärd för att öka trycket och få Tesla att inse det orimliga och omoderna i sin hållning. I Sverige gäller kollektivavtal som modell för trygghet, inflytande och ordning och reda på arbetsmarknaden”, understryker Martin Wästfelt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Fackligt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA