Unga vill jobba privat

ENKÄT2007-11-02

Unga i Sverige vill helst arbeta inom den privata sektorn. Att ha en fast anställning är viktigt. Det visar en enkät som Ungdomsstyrelsen gjort med drygt 3 000 unga under 30 år.

Ungdomsstyrelsens enkät om ungas attityder har genomförts tre gånger tidigare. Första gången var 1993. Synen på invandrare och flyktingar har förändrats starkt genom åren. År 1993 ansåg sju av tio bland de yngre att Sverige borde ta emot färre flyktingar. Nu är siffran fyra av tio. Nio av tio unga som är utrikes födda har några eller många vänner med en annan etnisk bakgrund än de själva, bland svenskfödda unga är andelen åtta av tio.

Sedan den senaste enkäten år 2002 har andelen som arbetar minskat från 50 till 40 procent. Just arbete är den viktigaste politiska frågan för unga. Fler anser att en fast anställning är viktig, och allra viktigast för dem som har personlig erfarenhet av arbetslöshet.

Helst vill den unga åldergruppen arbeta med kultur, media eller design. Längst ner på listan kommer försvaret, säkerhet och transporter. De viktigaste faktorerna i ett arbete är desamma som år 2002 – trevliga arbetskamrater, bra chef, god arbetsmiljö, fast anställning och bra lön.

Andelen unga som deltar i fackliga organisationers arbete har sjunkit från elva till sju procent sedan 2002.

Två av fem under 30 instämmer i att unga bör få lägre lön för att skapa fler jobb – bland den äldre jämförelsegruppen instämmer varannan. Ungdomsstyrelsen har också ställt samma frågor till knappt tusen personer över 35 år.

Bland dem som är under 30 kan sex av tio tänka sig att bli egna företagare. De huvudsakliga strukturella orsakerna till att de tvekar att starta eget är ekonomisk osäkerhet, brist på kunskap och krångliga regler.

Sex av tio av de unga och varannan bland de äldre som har varit arbetslösa har upplevt arbetslösheten som besvärande och blivit nedstämda eller oroliga.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA