Unga ratar dagens lönemodell

LÖNER2009-06-04

Stödet för kollektivavtal är svagt bland de unga på arbetsmarknaden. Åtta av tio i åldrarna 25-30 år vill ha individuell lönesättning, visar en undersökning från Novus Opinion.

Novus opinion har på uppdrag av Ledarna och Almega intervjuat 1 500 unga förvärvsarbetande och 200 företrädare för arbetsmarknadens parter. Resultatet visar på ett stort missnöje bland unga yrkesarbetande med hur lönen bestäms. I stället för centralstyrda modeller vill åtta av tio ha individuell lönesättning.

Mindre än var tionde av de tillfrågade är mycket nöjd med hur lönen bestäms. En av fyra är mer eller mindre missnöjda. De anser bland annat att de inte själva kan påverka sin löneutveckling tillräckligt mycket.

Också bland företrädarna för parterna finns stöd för en mer individuell lönesättning, inte bara på arbetsgivarsidan. Bland företrädare för tjänstemännen är mer än varannan för en mer individuell lönesättningsmodell. Tre av tio av LOs företrädare vill ha en individuell lönesättning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket Löner
Inlagt av Anna (ej verifierad) fre, 06/05/2009 - 13:49
Men hallå ... vi har ju redan individuell lönesättning. Och med en individuell lönesättning blir ju kollektivavtalen ännu viktigare för att godtycklig lönesättning inte ska börja växa hej-vilt. Min lön ska inte vara beroende av hur mycket jag smörar för chefen ... Smöra slutade jag med i plugget!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA