Umgänge med arbetskamrater ökar trivsel

MILJÖ2006-01-11

Ju större kontor dess mer umgänge har den anställde med arbetskamraterna. Det visar en enkät som fastighetsbolaget Vasakronan genomfört med 1 035 kontorsanställda.

Nästan alla – 95 procent – uppger att de gillar sina arbetskamrater. Sex av tio säger att de har en nära vän på arbetsplatsen. Ju fler anställda på kontoret, dess vanligare är det att man har en nära vän. På kontor med mer än 100 anställda uppger sju av tio att de har det, medan det bara är varannan där tio eller färre arbetar på kontoret.

Nio av tio säger att de sociala relationerna ökar trivseln på arbetsplatsen. Varannan anser att relationerna gör att de presterar bättre och nästan lika många att relationerna minskar stressen. Mer än fyra av tio uppger att arbetskamraterna är ett skäl för att inte byta jobb.

Sju av tio äter oftast lunch med kollegorna och åtta av tio fikar tillsammans. Fyra procent säger att de inte umgås med arbetskamraterna på kontorstid.

– Småpratet mellan kollegor kan ses som en sorts kollektiv coachning, vi stämmer av vad andra tycker och tänker och är varandras sociala stöd i frågor som rör både yrket och privatpersonen, säger Barbro Lennér-Axelsson, lektor i psykologi vid institutionen för socialt arbete på Göteborgs universitet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA