Ultimatum upprör SiS-anställda
»Om du inte säger ja till de nya villkoren riskerar du att sägas upp.« De anställda på SiS missbrukarhem Lunden och Karlsvik fick en vecka på sig att svara. Annars hotades de av uppsägning.
– Det är en jäkla soppa överhuvudtaget när det gäller personalpolitiken inom Statens institutionsstyrelse. Det här är bara ytterligare ett tecken på det, säger Kenny Schultz, ST-ordförande i Sektion syd inom SiS.
De cirka 100 anställda på Lunden i Lund och Karlsvik utanför Höör, som numera slagits ihop till en institution, fick i mitten av november ett papper av arbetsgivaren där de skulle kryssa för om de i framtiden är beredda att arbeta på båda enheterna. Den som tackade ja skulle inte sägas upp. Den som sade nej riskerade att bli övertalig.
Behöver lugn och ro
– Personalen på både Lunden och Karlsvik har de senaste åren varit utsatta för det ena förslaget till förändring och nedläggning efter det andra. Nu när man som bäst behöver lugn och ro så slår arbetsgivaren till med det här. Det är obegripligt, säger Kenny Schultz.
Det geografiska avståndet mellan Lunden och Karlsvik är drygt 30 kilometer och inriktningen skiljer sig åt. Karlsvik är till största delen en öppen inrättning och de manliga vårdtagarna är ofta äldre med ett långvarigt missbruk. Lunden är en sluten enhet som tar emot unga kvinnliga missbrukare som också har en psykiatrisk problematik.
Vill effektivisera vården
– Vi gör förändringen för att effektivisera vården av missbrukarna på de olika LVM-avdelningarna, säger Bengt Andersson, regionchef för SiS i södra Sverige.
Enligt Bengt Andersson har sex personer, alla äldre, tackat nej till att jobba på båda behandlingshemmen. De kommer att erbjudas hjälp via Trygghetsstiftelsen. Bengt Andersson säger att arbetsgivaren har förhandlat med facket och att man var överens.
Det förnekar Kenny Schultz bestämt.
– Vi har aldrig skrivit under något avtal om tjänstgöringsskyldighet.
Tobias Bjerman i STs avdelningsstyrelse är bekymrad över att SiS inte verkar ta de anställdas oro på allvar. Om man vill genomföra en förändring så finns det andra metoder än att agera med diktat, tycker han.
– Det gäller ju att få med sig de anställda och låta en sådan här process växa fram och ta sin tid, säger Tobias Bjerman.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.