UD-chef förnekar åsiktsförbud

UD2006-10-31

Sverigedemokraten som praktiserat på svenska ambassaden i Tel Aviv fick sluta därför att han använt ambassadens datorer för att sprida främlingsfientlig propaganda. Det säger UDs personalchef Anne Marie Dierlauer.

Händelsen uppmärksammades av Svenska Dagbladet, men där anger ambassadör Robert Rydberg andra skäl för att praktikanten tvingades sluta. Ett var att han inte talat om att han var aktiv i sverigedemokraterna när han sökte praktikplatsen.

Ett annat motiv var att det inte är förenligt med arbete på en svensk utlandsmyndighet att vara aktiv i ett parti som alla riksdagspartier betraktar som odemokratiskt och främlingsfientligt.

UDs personalchef Anne Marie Dierlauer instämmer i att sverigedemokraten borde ha informerat om sin politiska aktivitet, men säger att det främsta skälet till att han fick gå var den otillåtna användningen av ambassadens datorer.

Praktikanten hade en egen sverigedemokratisk blogg som han arbetade med från ambassaden.

– Om han varit anställd hade det definitivt varit tjänstefel, anser Anne Marie Dierlauer. Det strider mot våra etiska regler för privat användning av myndigheternas datorer.

Att sverigedemokraterna betraktas som odemokratiska och främlingsfientliga av riksdagspartierna är ”i alla fall inte tillräckligt skäl” för att man inte ska få arbeta inom UD, anser hon.

– Vem som helst får tycka vad som helst. Ärligt talat kan jag inte tala om var gränsen går, om man har ett arbete som är sådant att man måste kunna umgås förtroligt i internationella sammanhang. Det har inte varit uppe till diskussion.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA