Tydligare arbetsrättskrav för statliga bolag

STATLIGA BOLAG2019-11-26

Bolag med statligt ägande ska ställa tydliga arbetsrättsliga krav på leverantörer vid upphandling, föreslår en statlig utredning. Syftet ska vara att motverka oskäliga arbetsvillkor.

Den särskilde utredaren Rikard Jermsten bedömer i en departementspromemoria att det behövs en reglering av arbetsrättsliga krav på leverantörer för att motverka oskäliga arbetsvillkor. Enligt utredningens förslag ska statligt ägda bolag ställa sådana krav vid alla upphandlingar som överstiger 1,36 miljoner kronor.

De krav som staten vill ställa på leverantörerna ska enligt utredningen anges i statens ägarpolicy och riktlinjer för bolag med statligt ägande, och vara en bindande anvisning till styrelsen. Bolagen ska vara skyldiga att ställa arbetsrättsliga krav enligt principen ”följ eller förklara”.

Utredningens förslag är att de arbetsrättsliga kraven ska formuleras som en generellt tillämpbar uppförandekod eller motsvarande. Den ska ingå i bolagets enskilda avtal med leverantörerna. Kraven som ställs på en huvudleverantör ska också gälla för eventuella underleverantörer i alla led som direkt medverkar till framställandet av den vara eller tjänst som ska levereras till bolaget med statligt ägande.

Kraven ska innebära att leverantörerna ger de anställda lön, arbetstid och semester som motsvarar kollektivavtal eller de lägsta nivåer som gäller motsvarande arbetstagare i ett centralt kollektivavtal som tillämpas i Sverige. Om arbetet utförs där svensk arbetsrätt inte är tillämplig ska leverantörens anställda ha villkor enligt ILOs kärnkonventioner.

Utredningen föreslår också att bolag med statligt ägande regelbundet ska följa upp att deras leverantörer följer de arbetsrättsliga kraven. Bolagen ska också följa upp att huvudleverantörer ställer motsvarande krav på sina underleverantörer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA