Tydligare ansvar för sjuklön
Regeringen föreslår i en proposition att arbetsgivare inte ska vara skyldiga att betala ut sjuklön till en anställd som återkommer från sjukdom och inte kan återgå i arbete.
Regeringens förslag gäller personer som återkommer till sin arbetsgivare från sjukskrivning eller från Arbetsförmedlingens åtgärder och inte återgår i arbete. Förslaget innebär att arbetsgivaren inte ska vara skyldig att betala ut sjuklön vid sjukdom om arbetstagaren inte har återgått helt i arbete sedan arbetsgivaren senast betalat sjuklön för en hel sjuklöneperiod. Först om den anställde helt har återfått arbetsförmågan och utfört arbete hos arbetsgivaren under minst en dag ska han eller hon kunna börja en ny sjukperiod med sjuklönedagar.
Enligt ett pressmeddelande från regeringen är det i dagens regler otydligt om den som kommer tillbaka efter att ha genom gått arbetslivsintroduktionen via Arbetsförmedlingen har rätt till sjuklön eller sjukpenning.
Enligt förslaget ska de nya bestämmelserna börja gälla från den 1 juli 2012.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.