Tvingas dela lokal med dem han ska granska

MIGRATIONSVERKET2008-10-22

Christer Munter är Migrationsverkets sökandeombudsman. Arbetsgivaren kräver att han ska vara placerad bland dem han är satt att granska. En omöjlig situation, enligt Christer Munter, som stannat hemma sedan 21 september.

– Jag måste ha en så självständig och fri ställning som möjligt. Det är viktigt för min trovärdighet, säger Christer Munter.

Sökandeombudsmannen tar emot och utreder klagomål från sökande som känner sig illa bemötta i sina kontakter med Migrationsverket.

Funktionen inrättades 2006 efter medierapportering om att anställda vid Migrationsverket firat avvisningar med tårtor och champagne.

Till att börja med hade Christer Munter sitt arbetsrum på Sagåsen, som har såväl mottagningsenhet, asylenhet, ansökningsenhet som förvarsenhet.

Kolleger frågade

– Minst tio gånger om dagen kom kolleger och frågade om det kommit några klagomål mot dem. De menade inget illa, men det var svårt att upprätthålla en oberoende ställning.

Sedan knappt två år har Christer Munter varit placerad på enheter vars tjänstemän inte kommer i direkt kontakt med sökande.

Men i februari fick han veta att hans rum på förvaltningsprocessenheten skulle användas till annat och att han återigen skulle vara placerad på Sagåsen.

Christer Munter trodde i det längsta att det hela skulle ordna sig. Men hans chef visade ingen förståelse för hans argument och generaldirektören förklarade att han inte ville bli inblandad.

När Christer Munter kom tillbaka efter en sjukskrivning i september hade hans och medhjälparen Monika Lamkéns rum på förvaltningsenheten tömts och innehållet flyttats till Sagåsen.

– Sedan dess har jag inte sett någon annan möjlighet än att stanna hemma, säger han.

Lena Danås, ST-ombudsman,
anser också att sökandeombudsmannen måste ha en fristående ställning.

– Jag anser att han skulle riskera att hamna i en jävsituation om han sitter mitt i smeten.

Inga lediga rum

Christer Munters chef, Henrik Winman, säger att det inte finns några lediga rum i Göteborg annat än på Sagåsen.

– Jag tror inte att Christer Munters integritet påverkas av var han sitter. Eventuella problem med arbetskamrater som ställer frågor kan man lösa genom att prata med dem.

Lena Danås har begärt överläggningar med generaldirektör Dan Eliasson om Christer Munters arbetssituation.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA