Två kontor läggs ned

SKOLVERKET2003-07-30

Två regionala kontor läggs ner när Skolverket delas upp i två myndigheter. Men personalen får tre år på sig att klara omställningen.

Av:  Eva Spira

Kontoren i Luleå och Skövde läggs ner och verksamheten vid kontoren i Lund, Linköping och Umeå förändras när Skolverket delas upp i två myndigheter den 1 mars. Oron över vad som ska hända med jobben har varit stor in i det sista bland Skolverkets personal.

Men nu har de tre facken, ST, Lärarförbundet och Saco, avtalat med arbetsgivaren om en omställningstid på tre år.

– Vi har tecknat ett kollektivavtal som stärker anställningstryggheten och ger ett bättre skydd än lagen om anställningsskydd, förklarar Bengt Larsson som skött de centrala förhandlingarna för STs del.

De anställda i Luleå och Skövde hör under övergångstiden till kontoren i Sundsvall respektive Göteborg, men kan jobba kvar vid sina lokalkontor.

Flyttersättning kommer att utgå även till dem som frivilligt byter arbetsort. Det ska också avsättas medel för delpensioner.

– Dessutom har arbetsgivaren åtagit sig att före den 30 juni 2004 se till att samtliga chefer får en utbildning med diplomering inom arbetsmiljöområdet, säger Bengt Larsson.

De som arbetar i Linköping, Lund och Umeå får behålla sina anställningar i Skolverket.

– Men inriktningen på skolutveckling, som en enhet vid respektive kontor har idag, ska avvecklas. Alla ska på sikt jobba med tillsyn, eller ”utbildningsinspektion” som det kallas numera, säger STs ordförande på Skolverket Gun Truedsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA