Två interner rymde förra året

KRIMINALVÅRDEN2010-02-19

Under 2009 inträffade bara två rymningar från Kriminalvårdens slutna anstalter. Enligt myndigheten är det en direkt följd av medvetet säkerhetsarbete.

Antal rymningar från slutna anstalter var rekordlågt förra året. Bara vid två tillfällen har intagna lyckats rymma. Enligt säkerhetschef Christer Isaksson beror det på en medveten satsning på ökad säkerhet:

”Det finns ingen motsättning mellan säkerhet och behandling. Vi har länge hävdat det, att det ena, säkerheten, tvärtom är en förutsättning för det andra. Vi tycker att vi hela tiden får stöd för det. Utan hög säkerhet går det inte att bedriva en bra kriminalvård”, säger han i ett pressmeddelande.

Den minskade förekomsten av narkotika inne på anstalterna påverkar också säkerheten. Minskad frekvens av missbruk inne på anstalten och färre fall av abstinens både ökar förutsättningarna för behandling och minskar rymningsbenägenheten.

”Personalen är noggrann och bättre förberedd. Vi utvärderar varje enskild rymning noggrant sedan tio, tolv år tillbaka och lär oss nya saker hela tiden. Ser vi en brist försöker vi åtgärda den”, säger Christer Isaksson.

De två rymningarna under 2009 ägde rum i Karlskrona och Halmstad, som hör till de anstalter som har lägst säkerhetsklassning. Från anstalter i de högre säkerhetsklasserna har ingen rymt sedan år 2004, då Kriminalvården hade 33 rymningar från slutna anstalter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA