Två avtalsrörelser på gång samtidigt

LÖNER2003-12-16

Frågor om lönebildning dominerade den första avtalskonferensen inför 2002. Men mycket återstår att göra innan kartläggningen av lönerna är klar.

Av:  Eva Spira

Den första avtalskonferensen inför avtalet 2002 rörde enbart Arbetsgivarverkets område. Det framkom att de flesta myndigheter inte kommit särskilt långt med att kartlägga löneskillnader och se över lönebildningen. Något som inte förvånade med tanke på att nuvarande avtal bara är ettårigt. Av de mer informella samtalen under dagen framgick att somliga arbetsgivare inte ens kände till formuleringarna i avtalstexten.

Parternas lönestatistik visar att kvinnornas löner ökat med 4,8 procent under perioden september 1999 till september 2000, medan männens löner ökat med 5,6 procent. Något som tyder på att frågan om osakliga löneskillnader är långt ifrån löst. Att pengar till att rätta till löneskillnader som beror på kön inte ska tas ur potten, underströks av flera talare.
Ann-Marie Nilsson, ordförande för ST-Regeringskansliet, berättade att flertalet departement inom regeringskansliet har begärt – och fått – extra pengar för att rätta till osakliga löneskillnader. Mest pengar har fördelats till jordbruks-, närings- och utrikesdepartementet.

Att döma av diskussionerna kommer ST att prioritera arbetet med lönebildning även i kommande avtalsrörelse.
Flera förtroendevalda vittnade om att det var svårt att komma någon vart med avtalets skrivningar om ett partsgemensamt arbete med arbetsmiljö, kompetensutveckling och samverkan.
Det var främst Arbetsgivarverkets krav på att införa ett nytt avgiftsfinansierat pensionssystem som ledde till att årets avtal blev ettårigt. STs ingång är att medlemmarna inte ska förlora på systemskiftet. Men enligt ombudsman Peter Steiner är det viktigt att komma vidare i pensionsfrågan före årets utgång så att den inte blir en del av avtalsrörelsen 2002.
Den startar i ett skede när många myndigheter inte är färdiga med årets avtal. Om lönerna är klara på myndighetsnivå är de i flera fall inte fördelade på individnivå.

Att döma av en enkät från Statstjänstemannen, besvarad av 27 förtroendevalda, är jämställdhet en av de viktigare frågorna inför avtalsrörelsen 2002.
Kortare arbetstid och arbetsmiljö pekas också ut av flera av de förtroendevalda. Någon anser att eftersläpningen av löner för äldre anställda är viktig och en förtroendevald anger att arbetsgivaren har avsatt centrala medel som ska fördelas bland dem som arbetat länge och hamnat snett gentemot nyanställda.

Utfallet 2001  

Enligt Statstjänstemannens enkät, som besvarades av 27 ST-företrädare på lika många myndigheter, var 17 myndigheter klara med sitt lokala avtal för 2001.
Utfallet skiftar. Till exempel så fick medlemmarna på ST-Kärnkraftsinspektionen i genomsnitt 5,1 procent och på ST-Pensionsverket blev snittet 4,5 procent. Medlemmarna i ST-Forskningsråd får 3,1 procent och på ST-Kraftnät 2,8 procent.
ST-Polisväsendes avtal slutade med 2,6 procent i snitt, 0,3 procent till Kåpan och 650 kronor som ett engångsbelopp till alla.

Individgarantin

Flertalet tycks ha behållit individgarantin på 230 kronor i det centrala avtalet. Men på Riksskatteverket, Arbetsmiljöverket och Naturvårdsverket har parterna avskaffat den lokalt. Det har även skogsvårdsorganisationen, men där har den ersatts med en lägsta löneökning på en procent av individens lönesumma.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA