Två av tre svenskar positiva till EU

EU2016-11-25

Sverige är ett av de länder inom EU där befolkningen är mest positiv till unionen. Två av tre av svenskar säger i EU-parlamentets senaste EU-barometern att det är bra att Sverige är med i EU.

I genomsnitt tycker 53 procent av EU-medborgarna att det är bra att deras land är med i EU. Det är en nedgång med 2 procentenheter jämfört med förra året. I Sverige har andelen EU-positiva ökat från 59 till 64 procent under samma period. Allra mest positivt är resultatet i Luxemburg, där 81 procent är positiva, medan Grekland parkerar i botten, med 31 procent positiva till EU.

Undersökningen visar att andelen av EU-invånarna som vill att Europaparlamentet ska spela en viktigare roll i framtiden växer. I den publicerade EU-barometern säger 46 procent att de vill att parlamentet ska bli viktigare, medan 28 procent vill att inflytandet minskar. Mest kritiska är medborgarna i Danmark, Tjeckien och Polen, medan mer än två av tre dem som svarat i Cypern, Malta och Spanien vill se ett större inflytande för EU-parlamentet.

Bland svenskarna vill 42 procent ha större makt för parlamentet. Det är en ökning med 11 procentenheter sedan i fjol. Samtidigt vill 39 procent se minskad makt för parlamentet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA