Turbulent start för Linnéuniversitetet
Det nya Linnéuniversitet, med säte i Kalmar och Växjö, har problem. Dålig ekonomi, missnöje med den psykiska arbetsmiljön, oro och ryktesspridning tynger medarbetarna.
De anställda på Linnéuniversitet har nyss fått ett mejl från sin rektor med ordet »rykten« i ämnesraden. Bakgrunden är rapporter om dålig ekonomi och oro bland medarbetarna. Rektor Stephen Hwang själv har anklagats för snobberi.
– Universitetet har bara funnits i några månader och redan stormar det så här. Det är otroligt tufft att arbeta fackligt nu, säger Annika Aronsson, ST-ordförande på universitetet.
Titelsjuka och lyxrenovering
Stephen Hwang har anklagats för »titelsjuka«, och får kritik för att ha lyxrenoverat sitt arbetsrum. I mejlet försvarar han sig.
»Ett av ryktena säger att jag numera kräver att jag skall tituleras ›Rektor‹. Inget kan vara mer fel. Jag hoppas verkligen inte att ni gör det, utan kallar mig Stephen.«
– Renoveringen av mina rum är inte heller så dyr. Jag har två arbetsrum som har kostat 135 000 kronor vardera att renovera. Det är inte så mycket, de är representationsrum, säger han till ST Press.
Besviken på attityd mot facket
Stephen Hwang anser att oron för underskottet är överdriven: många utgifter var som störst när universitetet bildades – och kommer nu att minska.
Annika Aronsson är besviken på universitetets attityd gentemot facken.
– Ofta når vi inte fram över huvud taget. Både vi och Saco har blivit uppringda och av ledningen fått veta att vi inte får prata med våra medlemmar på arbetstid. När Saco begärde att få beskedet skriftligt backade universitetet.
Också detta avvisar Stephen Hwang.
– Jag vet inte varför alla rykten startar. Men jag ska prioritera en öppen dialog med medarbetarna, säger han.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.