Tuffare tag mot tågföretag
Veolias tågvärdar på Öresundståg kanske slipper jobba ensamma på nätterna det kommande året. Arbetsmiljöverket skärper tonen mot företaget. Men Veolia fullföljer ändå varslet av 105 anställda.
Arbetsmiljöverket har beslutat att lämna en underrättelse om eventuellt förbud för ensamarbetande tågvärdar hos tågbolagen Veolia och Arriva.
– Informellt har vi redan fattat beslutet om förbud, men nu får Veolia och Arriva en chans att komma med invändningar, säger Mats Ryderheim, tillsynsdirektör vid Arbetsmiljöverket i Malmö.
Tågvärdarna utför sitt arbete i social isolering. De kan inte räkna med hjälp från passagerare i tillspetsade situationer. Det eventuella förbudet gäller ensamarbete vid biljettvisering, utfärdande av straffavgift för fuskåkare och avvisning av bråkiga resenärer.
För Veolia skulle förbudet omfatta allt arbete mellan klockan åtta på kvällen och sex på morgonen, alla dagar.
Malin Cato, ST-medlem och huvudskyddsombud vid Veolia, lade det ursprungliga skyddsombudsstoppet sedan en tågvärd blivit rånad. Hon är nöjd med Arbetsmiljöverkets underrättelse.
– Tonen är väldigt skarp. Jag trodde aldrig att kritiken skulle bli så hård.
Men samtidigt vill Malin Cato att Arbetsmiljöverket tar bort tidsgränserna.
– Det finns ingen tid som är mindre farlig. Vi har haft allvarliga incidenter vid alla tider på dygnet.
Veolia Transport har varslat 105 anställda. Uppsägningarna kom i gång för en vecka sedan. Enligt affärschef Mikael Danielsson har skrivelsen från Arbetsmiljöverket ingen inverkan på den processen.
– Man måste inte tolka det som att vi behöver dubbelbemanna. En annan lösning kan vara att ta bort arbetsuppgifterna som Arbetsmiljöverket pekar ut som riskfyllda. Vi för en dialog med beställaren Öresundståg om det och kommer att bemöta Arbetsmiljöverkets skrivelse. Helst vill vi slippa de här begränsningarna, säger Mikael Danielsson.
Om förbuden träder i kraft gäller de först och främst fram till 1 oktober nästa år.
– Om ett år kommer vi att följa upp igen. Kan vi ta bort förbuden då så gör vi det. Vi vill lägga ett åtgärdstryck på båda företagen, säger Mats Ryderheim.
Arbetsmiljöverket är även kritiskt mot trafikhuvudmännen. De står i bakgrunden och äger utrustningen som blir tågvärdarnas arbetsmiljö. De sätter också upp strama gränser för bemanning.
– Det är inte alldeles lätt att vara arbetsgivare i det här läget. De blir väldigt uppbundna av avtalsskrivningar, säger Mats Ryderheim.
Helst skulle han vilja att Arbetsmiljöverket hade möjlighet att ställa krav även på trafikhuvudmännen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.