Tuff arbetsmiljö jagar äldre från arbete
Dagens tuffa arbetsmiljöer är ett av de största hindren för att få personer att stanna i arbetslivet efter 65-årsdagen. Men också erbjudanden om tidig pension och förmånliga tjänstepensioner måste ses över, enligt pensionsåldersutredningen.
Sverige måste ha fler personer över 65 i jobb för att klara välfärden när vi nu lever allt längre. Det har regeringen slagit fast. Nu har pensionsåldersutredningen presenterat ett delbetänkande med förslag till hur fler äldre personer ska förmås fortsätta i arbetslivet.
Att lösa arbetsmiljöproblemen är en av de största utmaningarna. En stor andel av dem som arbetar i dag har fortfarande stressiga, slitsamma och enformiga arbeten, skriver regeringens utredare Ingemar Eriksson. Och problemen med fysiskt krävande arbeten har dessutom ökat bland kvinnor. Där behövs insatser, anser han.
Inom de flesta avtalsområden kan äldre personer i dag erbjudas avgångspension och andra pensionslösningar på grund av exempelvis arbetsbrist. Det är något som utredningen vill se över tillsammans med arbetsmarknadens parter, eftersom det motverkar ett långt arbetsliv. Och där kommer också de tjänstepensionsavtal in som erbjuder förmånliga villkor för den som vill gå i tidig pension. Enligt utredningen måste det ligga i alla parters intresse att hitta regler som är anpassade till ett arbetsliv efter 65.
Utredningen vill också slopa regler som är kopplade till ålder, till exempel 65-årsgränsen för garantipension och 61-årsgränsen, då man tidigast kan ta ut pension.
Ett generellt problem för äldre som vill arbeta längre, är diskrimineringen på arbetsmarknaden. Det är inte ovanligt att arbetsgivare har en negativ inställning till äldre personer. Det måste enligt utredningen bekämpas med information, och kanske också en bättre lagstiftning mot åldersdiskriminering.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.