Bild: Getty Images

Tuff arbetsbelastning för många ST-medlemmar

ARBETSMILJÖ2024-10-21

I STs arbetsmiljöundersökning svarar sex av tio ST-medlemmar att de tvingas jobba övertid för att de inte hinner med sina uppgifter under ordinarie arbetstid. Sju av tio svarar att de ofta känner sig stressade av sitt arbete. Många upplever också problem med hot och våld.

Enligt Martina Cras, utredare på ST och en av författarna till rapporten om arbetsmiljöundersökningen, är det största problemet för STs medlemmar ryckigheten i finansieringen av de verksamheter där de arbetar. Kortsiktiga lösningar får svåra konsekvenser och leder till dålig arbetsmiljö, menar hon och tar Försäkringskassan som ett exempel.

– Myndigheten har gjort sig av med mycket folk under året, men får sedan pengar i budgeten när allmänheten upplever att verksamheten inte fungerar. Det här skapar problem för både medborgare och för STs medlemmar, som försöker lösa problem som beror på dåliga förutsättningar, säger hon.

Överlag ligger många resultat i arbetsmiljöundersökningen i linje med hur det såg ut 2022, då den genomfördes förra gången. I år har ST dock ställt fler frågor om medlemmarnas arbetsbelastning och om utsattheten för hot och våld.

– Det ger oss en fördjupad bild, vilket gör att vi kan säga mer om problemen, även om det på en övergripande nivå inte är så stora förändringar, säger Martina Cras.

39 procent av de ST-medlemmar som har kontakt med allmänheten i sitt arbete svarar att det förekommer hot och våld på arbetsplatsen. Mer än två av tio har utsatts för hot och våld under det senaste året.

Statens institutionsstyrelse och Kriminalvården sticker ut – där svarar 61 respektive 37 procent av ST-medlemmarna att de personligen blivit utsatta för hot eller våld på arbetsplatsen under det senaste året.

– Det är på tok för många som utsätts, och det är någonting man verkligen behöver ta på allvar från arbetsgivarhåll. Man behöver se över i vilka situationer det här sker och anpassa arbetet, säger Martina Cras.

Vad gäller arbetsbelastningen svarar 61 procent av ST-medlemmarna att de jobbar övertid för att hinna med sina arbetsuppgifter. En tredjedel uppger att de arbetar övertid minst någon dag varje vecka, 18 procent att de gör det ett par gånger i veckan.

Sju av tio svarar att de ofta känner sig stressade av sitt arbete. Bland kvinnorna är andelen större än bland männen.

Sida och Regeringskansliet är arbetsplatser där andelen som uppger att de ofta känner sig stressade av jobbet är särskilt hög, runt 80 procent.

– För att få en mer rimlig arbetsbelastning är det viktigt att utgå från arbetsplatsen. Vad är problemen och vad behöver de anställda? En hög arbetsbelastning kan ha många olika orsaker. Men det här visar också att vi behöver fler anställda som kan avlasta på arbetsplatserna, säger Martina Cras.

Var det något resultat i enkäten som överraskade dig?

– Något positivt är att andelen som inte ser några nackdelar med distansarbete har ökat. 41 procent svarar att de inte ser några nackdelar alls. För bara fyra år sedan var det 21 procent.

Vad kan det bero på?

– Jag tror att många hittat en bra balans mellan kontoret och distansarbete och också anpassat sig bättre till det här arbetssättet. Under pandemin var det mer påtvingat och det var svårt att träffa kollegorna. Nu går det att styra mer över det, säger Martina Cras.

Enkätundersökningen om arbetsmiljö skickas ut vartannat år till STs samtliga medlemmar och har i år besvarats av 22 328 personer. Undersökningen genomfördes mellan 9 och 23 april 2024.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA