Trögt i portgången för ny öppenhetslag
Det återstår en hel del arbete innan landets myndigheter kan leva upp till lagens krav om upplåtande av information. En rapport från Statskontoret visar att var femte myndighet inte känner till lagen.
Statskontoret har regeringens uppdrag att följa upp de statliga och kommunala myndigheternas arbete med att tillgängliggöra handlingar för vidareutnyttjande. I en första rapport redovisar Statskontoret nuläget bland landets myndigheter, sedan lagen ändrades 1 juli 2015. Rapporten bygger på en enkät till ett urval av kommunala och statliga myndigheter samt en undersökning av myndigheternas webbsidor.
Statskontorets undersökning visar att det återstår en hel del arbete innan alla myndigheter lever upp till syftet med PSI-lagen (PSI, se faktaruta). Var femte myndighet som har svarat på enkäten anger att de inte känner till lagens syfte eller vad lagen betyder för dem. Av dem som känner till lagen svarade drygt var tredje att myndigheten har omfattande information som kan vara intressant att vidareutnyttja. En av fem anger att de inte har någon sådan information alls.
Av de myndigheter som känner till lagen har var tredje gjort sin information tillgänglig utan avgifter eller andra villkor, medan var femte bara tillhandahåller information på begäran och efter särskild prövning.
Statskontoret pekar ut ett antal åtgärder för att öka takten. Dit hör bland annat information, råd och vägledning till myndigheterna. I januari 2018 ska Statskontoret redovisa nästa lägesrapport.
Fakta PSI-lagen
PSI betyder Public Sector Information. Benämningen har sitt ursprung i EUs PSI-direktiv. I Sverige används begreppet i dagligt tal och i sammanhang där det formella uttrycket ”vidareutnyttjande av handlingar från den offentliga förvaltningen” blir otympligt.
PSI-direktivet ändrades 2013. En förändring är att tidigare undantagna myndigheter som arkiv, bibliotek och museer ska omfattas. Andra ändringar gäller hur myndigheterna ska underlätta vidareutnyttjande och hur de får ta ut avgifter. Ändringarna skulle vara genomförda i medlemsländernas lagstiftning senast den 18 juli 2015. I Sverige gjordes det genom de ändringar i PSI-lagen som började gälla den 1 juli 2015.
PSI-lagen gäller för hela den offentliga sektorn, det vill säga såväl statliga som kommunala och landstingskommunala myndigheter.
Källa: Statskontoret
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.