Trögt ändra arbetsfördelningen

JÄMSTÄLLDHET2014-02-13

Det finns sega mönster i arbetsfördelningen mellan kvinnor och män som påverkar hur vi har det i samhället och vem som gör vad. Föräldraförsäkringen kan användas som styrmedel, anser regeringens särskilde utredare Svend Dahl.

Utredningen om män och jämställdhet har haft i uppdrag att kartlägga och analysera frågor som rör mäns livssituation och kvinnors och mäns förhållande till jämställdhet.



När det gäller arbetsliv och jämställdhet konstaterar den särskilde utredaren Svend Dahl att mönstret i mäns och kvinnors arbetsfördelning visserligen förändrats i positiv riktning, men att det går trögt.



− Så länge män förvärvsarbetar 20 procent fler timmar per vecka än kvinnor består familjens mönster till stora delar om vem som tar hand om vad, sade han på en presskonferens.



Enligt utredningen arbetar däremot män 45 minuter mindre per dag i hemmet än kvinnor.

Kvinnor tar också ett större ansvar för barnen. Pappor tillbringar två timmar mindre med barnen per dag än mammor på vardagar.

Innan barnen har fyllt två år tar pappor ut 17 procent av föräldraledigheten. En fjärdedel tar inte ut någon föräldraledighet alls.

Svend Dahl menar att föräldraförsäkringen har fungerat bra som ett kraftigt styrmedel för att få ut kvinnor i förvärvsarbete. Men för att nå ytterligare verkan bör man slopa möjligheten att överlåta dagar till varandra.

− Då skulle heller inte en arbetsgivare kunna ha inställningen att det, med tanke på närvaro på jobbet, är bättre att anställa en man i i 25-30-årsåldern än en kvinna i samma ålder.

Arbetsfördelningen mellan män och kvinnor är också en tung förklaring till att kvinnor har lägre inkomster och pension.

− Där finns också en koppling till kvinnors utveckling på arbetsmarknaden, pensioner och situation vid en eventuell separation, sade Svend Dahl på presskonferensen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA