Trixande med tjänster får kritik
Två personer fick fortsatt anställning vid Lunds universitet trots att Överklagandenämnden ansåg att det förekommit jäv. Nu får universitetet allvarlig kritik från Högskoleverket.
Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet anställde i maj förra året två så kallade postdoktorer, tjänster för personer som doktorerat. Två av de sökande som inte fick jobb överklagade beslutet och hävdade att det förekommit jäv. Överklagandenämnden för högskolan bekräftade i ett beslut i december att jäv hade förekommit, och undanröjde universitetets anställningsbeslut.
Men de två postdoktorerna är fortfarande kvar, och de två som överklagat skickade därför en anmälan om handläggningen till Högskoleverket. Lunds universitet förklarar i ett yttrande att man varit osäker på hur den tid som postdoktorerna lagt ned på arbete efter Överklagandenämndens beslut skulle hanteras. De två personerna fick därför nya anställningar, i form av visstidsförordnanden som sträcker sig till juni respektive september 2010.
Högskoleverket slår nu fast att de två postdoktorernas ursprungliga anställningar upphörde omedelbart efter Överklagandenämndens beslut. Det är vad som gäller enligt offentligrättslig lag.
Högskoleverket ifrågasätter också de visstidsanställningar som universitetet sedan beslutade om, särskilt med tanke på att de är så långa. Lärosätet borde ha informerat om tjänsterna och satt upp anslag, så att andra intresserade haft möjlighet att söka.
Enligt verket förtjänar Lunds universitet allvarlig kritik för sitt agerande. Högskoleverket har dock inte befogenhet att ändra universitetets beslut.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.