Trixande med tjänster får kritik

HÖGSKOLAN2009-04-28

Två personer fick fortsatt anställning vid Lunds universitet trots att Överklagandenämnden ansåg att det förekommit jäv. Nu får universitetet allvarlig kritik från Högskoleverket.

Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet anställde i maj förra året två så kallade postdoktorer, tjänster för personer som doktorerat. Två av de sökande som inte fick jobb överklagade beslutet och hävdade att det förekommit jäv. Överklagandenämnden för högskolan bekräftade i ett beslut i december att jäv hade förekommit, och undanröjde universitetets anställningsbeslut.

Men de två postdoktorerna är fortfarande kvar, och de två som överklagat skickade därför en anmälan om handläggningen till Högskoleverket. Lunds universitet förklarar i ett yttrande att man varit osäker på hur den tid som postdoktorerna lagt ned på arbete efter Överklagandenämndens beslut skulle hanteras. De två personerna fick därför nya anställningar, i form av visstidsförordnanden som sträcker sig till juni respektive september 2010.

Högskoleverket slår nu fast att de två postdoktorernas ursprungliga anställningar upphörde omedelbart efter Överklagandenämndens beslut. Det är vad som gäller enligt offentligrättslig lag.

Högskoleverket ifrågasätter också de visstidsanställningar som universitetet sedan beslutade om, särskilt med tanke på att de är så långa. Lärosätet borde ha informerat om tjänsterna och satt upp anslag, så att andra intresserade haft möjlighet att söka.

Enligt verket förtjänar Lunds universitet allvarlig kritik för sitt agerande. Högskoleverket har dock inte befogenhet att ändra universitetets beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA